29 Aralık 2010 Çarşamba

Emzirmek.

Deli anne'm mimlemis beni :) Seviyorum bu mim olayini, hem daha yakindan taniyorum hirkezi :)

 Once genel giris yapalim di'mi ama. Emzirme guzel sey, gercekten anne ve bebek bagini cok guclendiriyor. Ama cocugunuz eger kolikse bu emzirmeler birazcik isgenceye donusebiliyor. Ne yalan soyleyim ilk iki ay emzirmek bana cok zor gelmisti. Cihan surekli agliyordu. Hic susmuyordu. Cok guzel emiyordu ama hic uzun emziremiyordum. Yani tas catlasa 5 dakika en fazla. Kucagimda evde bir oraya bir buraya yuruyordum. Hala oyleyiz gerci.

Simdi ise cok hosuma gidiyor. Onu emzirirken diger elide diger gogsumu tutuyor. O benim kimselere vermem der gibi. Surekli beni seviyor. Cok hosuma gidiyor. Yavrumu besliyorum var mi daha otesi.


1) Türkiye'de 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç?

Bu konuda aslinda pek bir fikrim yoktu, ama gordugum kadariyla % 1.3'mus. Cok dusuk buldum. Nedense ben Tr'de buradan daha fazla olur diye dusunmustum. 

2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütüyle beslediniz?

Hamilelikte gestational diabet gecirmemden dolayi, ve dogumdan sonraki ik uc gun sutumun gelmemesi nedeniyle hastanede Cihan'a mama verildi. Cunku onada seker testi yapilmaliymis. Ama her mama vermeden once 15'er dakika emziriyordum. Daha sonra gunde 30 ml. mama vermeye devam ettik. Sutumun yetmedigini dusunuyordum. Bunun ne kadar yanlis oldugunu sonradan anladim. Sonuc olarak 2. ayindan bu yana yani 4 ay 1 hafta  oldu sadece anne sutu veriyorum. Eger bir sorun cikmassa 2 yasina kadar istiyorum, tabi tam bilgi sahibi degilim, yani gunde kac defa sut, kac defa mama verilmeli. Ogrenmem lazim. Gerekirse tam ders almam. Oglum daha onemli. 

3) Kaç ay doğum izni kullandınız?

Ogrenci oldugum icin boyle bir sansim olmadi. Ama tek ders aldim yilimin uzayacagini bildigim halde. Ve onemli bir konuyu calismayacagimizi bildigim zamanlar okula gitmedim, Cihan'ima mama verilmesin diye.

Tabi beni uzen ve dusunduren diger husus okul olayim. Ocak 10'da basliyorum. Haftanin 5 gunu, pazartesi, carsamba ve cuma gunleri 11 bucuk gibi Cihan'i alacagim. Sali ve persembe 4 gibi. Yani bu sure zarfi icinde mamami verecekler, yoksa ben sutumu pompalasam mi? Karar veremiyorum. Hangisi daha saglikli olur. Okula eylul'e kadar ara versem, bu sefer mart ayindaki sinava giremeyecegim. O sinav benim icin cok onemli giremessem 1 yilim bosa gidecek. Kazancagima da adim kadar eminim. Kazanirsam egitim fakultesinden devam edecegim. Hafta ici o uc gun boyunca, emzirip biraksam, birazda sut pompalasam gelene kadar yeter bence. Guzel bir pompada almam lazim. Paraya kiyacagiz. Oglumuz daha onemli.   

4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?

Yok valla. Keske calisiyor olsaydim o zaman 8 ay iznim olurdu. 

5) Emzirdiğiniz ya da süt izni kullandığınız için isyerinde tepki ile karşılaştınız mı?

Isyeri yerine okul diyelim. Yok hic almadim. Cunku anne sutu konusunda cok tesfik ediyorlar. Okullarimiz bu konuda bilincli.


6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarda emzirdiğinizde sıkıntı yaşadınız mı?

Aslinda kimse bana tuhaf tuhaf bakmadi. Sadece ben alisik olmadigim icin ilk zamanlar cok utaniyordum. Emzirme onlugu bile olsa. Simdi ise her yerde hemen cikarip emziriyorum. Hic cekinmiyorum. Yavrumu beslemekten daha dogal ne olabilirki. Ama bir Turk gecesi filan oldugunda, oyle ortamlarda cekiniyorum, tuvalete gidiyorum hemen. Buyuk Mall'larda anne odalari var. Ama bazen cok kalabalik olduklarindan ortalik yerde hemen yapiyorum. Emzirme onlugu super bisey.

7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Emzirme danışmanlığı ya da yeterince psikolojik destek bulabildiniz mi?

Hastanede emzirmeden dolayi beni 1 gun fazla tuttular. Hemsireler cok yardimci oldu. Ama onlar degisik sekillerde emzirme olayini gosterdiler. Ben zamanla en rahatini buldum. Klasik annelerimizin emzirme tarzi...

8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan "sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük" şeklinde baskı gördünüz mü?

Evet, cok duydum, hatta aptal gibi bunlari dinledim. Sutun cok boldu, hala da oyle, ama baba bol olmasi doyurucu oldugu anlamina gelmiyor dediler. Tabi cogu koliklik ne bilmediklerinden, birde kolaylarina geldigi icin. Cocuga veriyorlar mamayi sabaha kadar uyuyor. Cevremdekilerin hepsi mama vermisler ya bir ay ya da 2 ay emzirmisler. Hemsireye sordugumda oyle bir durumun olmayacagini eger cocuk hergun kaka yapiyorsa doydugu anlamina geldigini soyleyince onlari dinlemedim. Erken dondum. Tabi okul gunlerimde mama vermek zorunda kaldik ama salt mama vermedik, bazen sutle karisti. Mama'da nestlé'nin doktorlarin onerdigi toz mama'ydi. 

9) Emzirme reformunu biliyor musunuz? Sizce neden gerekli?

Bloglara takildiktan sonra annelerimizin yazilarinda okuyunca fikir sahibi oldum. Emzirme bence coookk onemli cunku hem onemi hem tipca, hem de dinen kanitlanmis birsey. Cocugu herseyden koruyor, zekasina kadar fayda sagliyor. Madem Allah bize boyle bir nimet sunmus, neden cocuklarimiza bunu vermeyelim.

10) Emzirme reformunu web sitesinde desteklediniz mi? www.emzirmereformu.com'daki formu doldurmanız yeterli.         

Evet. Yaptim. 

Biraz konuyu dagittik sanirsam. Ben de mim'i Kucuk Mucizem'e ve Oznur'cuguma gonderiyorum.

8 yorum:

Deli Anne dedi ki...

süper hızlı anne! tebrikler:)

Unknown dedi ki...

;)) Cok merciii :))

ahsen58 dedi ki...

çok güzel bir mim emzirmek hakkında bende emziriyorum umarım 2 yaşına kadar da emziririm belki daha fazla inşallah canım

Nil dedi ki...

canım ben bu mimi blogcu anneden alıp cevapladım. ve kimseye yollamadan isteyen herkesin paylaşabileceğini yazdım. tşk

Sitare dedi ki...

okudum çok takdir ettim,aynen devam,küçük cihanın alabildiği kadar süt almasını sağla şekerim.gör bak nasıl sağlam bir çocuk olacak.

İkiz Annesi dedi ki...

Taze Anne en doğru olanı yapıyorsun keşke benim sütüm de yetseydi de destekleyici olarak mama vermesydim.Bir de okula gittiğin dönemler için sağmanı öneririm bu şekilde daha iyi oluyor en azından etrafımdaki çalışan anneler öyle yaptılar ve bir sorun yaşamadılar.
Sütün bol olsun canım sevgiler..

Unknown dedi ki...

Ahsen : Umarim istedigin gibi olur

Kucuk Mucizem : sen en iyisini yapmissin :)

Sitare : Insallah dedigin gibi olur.

Ikiz annesi : Ama ikiz bebek annelerinin sanirimbir sorunu bu olay, annemde vermek zorunda kalmis. Hatta kardeslerimden biri digerine gore fazla emdi, fazla emen cok direncli ama digeri hemen hasta oluyor.

Ebru dedi ki...

Afiyet olsun ve yarasın yakışıklıya:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...