10 Ocak 2011 Pazartesi

Ilginc ve Guzel bir Mim.

Biliyorum bu mim olayi git gide icinden cikilmaz bir hal aliyor :)
Ama bu seferki hosuma gitti cunku sorular daha degisik ve daha iyi tanisabiliriz bence :))

Ebrucugumda ve Profosor amcamda gordum.

Dindarsınız ya da değilsiniz, inancınız var ya da yok, dinlerini yaşadığını söyleyen insanlarda en çok sizi iten şeyler ne ve neden?


Yasima bakmayin aslinda dinler hakkinda cok okudum. Bir ara kafayi bununla bozmustum sanirsam. Ben kendimi deist olarak tanimliyorum. Din inancim yok. Ben ateizmin savunma noktasi olan rastlantiya hic inanmadim. Ben varsam rastlanti olamaz mantigi gududum. Yanliz dinini yasayanlarda hosuma gitmeyen tek sey dini dayatmalari oldu. Beni dinlememeleri oldu. Ben cok duzgun bir sekilde aciklama yapiyordum, yani orneklerle, kaynaklarla, adam kalkip yere bak goge bak bu mucize. Tamam da ben aksini ima etmiyorum, ben dinlere inanmiyorum. Yani Tanri'ya inanan yaninda dinleride almak zorunda diye bir madde yok sanirsam. Sadece dindarlar degil ( dindar derken butun dinleri kastediyorum ) oyle koyu ateistler gordum ki, benim icin ateizmde bir din oldu. Onlarda herseyi red edip surekli kendi bildiklerini okumasi beni sinir etti. Insanlarla konusmak mumkun degil. Bende artik hic bu tarz sohbetlere girmeme karari aldim. Nasil olsa karsilikli dinleyip anlama yok. Ben konusurken onun kafasinda bir dusunce geciyor. Benim cumlemle alakasiz bir cevap veriyor. Beni dinlemeyen insanla ben ne paylasabilirim ki.




Sizi siz yapan özelliklerinizden en belirgin olanı ne?


Sanirim herkesi oldugu gibi kabul etmem. Ve herkese saygi duymam. Benim icin karsimdaki insan oldugu surece benim gozumde bir deger sahibidir.


Etrafınızdaki kişilere saygılı mısınız? Neyiniz insanlardan farklı ve ne konuda daha çok saygı bekliyorsunuz?


Etrafimdakilere karsi cok saygiliyimdir. Ama asagilik kompleksi olan insanlara tahammul edemem. Benim saygi bekledigim tek nokta ben nasil karsimdakinin dinine saygi duyuyorsam bende ayni sekilde saygi gormek isterim. Alevi ve kürt kimligiyle yargilanmak beni uzuyor. 


İnsan’ın sizdeki tanımı ne ? Karşınızdaki kişi de olmazsa olmaz dediğiniz özelikler neler ve neden sizin için önemli bunlar ?


Cihan'i ilk kucagima aldigimda, onu cok caresiz gordum. Bicareydi. Bana muhtacti. Kendimi o anda inanilmaz bir goreve getirilmis biri gibi hissettim. Ben nasil bakacagim diye aglama krizlerine girerdim. Sonra Vahap'a Allah nasil insanoglunun eline boylesine masum seyleri verebiliyor. O kadar kotu insan varki disarda. Vahap'ta Allah onun yaninda gerekli merhamet duygusunu da veriyor dedi. Hakliydi. Insan Ebru'nun da dedigi gibi gerektiginde melek, gerektiginde de canavar olabilecek bir yaratik. Ama merhamet, hosgoru, saygi , sevgi olmak zorunda.


Aslinda insanlar Confucius (Konfucyuz ) 'un " Kendine yapilmasini istemedigin bir seyi baskasina yapma" ogudunu yasam felsefesi haline getirse, eminim dunya gulluk gulistanlik olur.  




Hayata bakışınızı paylaşır mısınız? Sürekli bir şeyler için hayatı suçluyor musunuz yoksa hayatta olması gerekenler bunlar ve olması gerekenler yaşanıyor mu diyorsunuz?


Two And Half Men dizisinde, cocuk babasina baba hayatin anlami nedir diye sorar. Adam uzun bir sure cevaplayamaz. Cunku cevabi kendiside bilmiyordur. Gunun birinde karisiyla cocuklarin odasina girerler. Cocuklarin oynadiklarini, gulustuklerini gorurler. Karisiyla birbirlerine bakarlar. Bende hayata bakis bu olmali. Mutlu bir aile. Sahip olduklarindan dolayi sukretme. 
Eskiden surekli baskalarini suclardim. Vahap bu huyumu duzeltti. Simdi  ortaya cikan seylerde aslinda benimde hata payim oldugunun bilincindeyim. Suclamaktansa cozum uretiyoruz.


Savaşların asıl nedeni ne sizce? İnsanoğlu kendinde neyi yok etti ki zulüm denen illet yakasını bırakmıyor dünyanın?


Tabiyki insanlarin guc sevdasi. Sanki kazik cakacaklar gibi saniyorlar kendilerini. Bu dunya Sultan Suleymana kalmadi demek lazim onlara. Tabi arasirada mezarlik turu yaptirmali.


Sizi en çok huzursuz eden eksikliğiniz ne ? Şunu da düzeltseydim daha huzurlu olurdum dediğiniz, gerçeğiniz, boşvermişliğiniz, gamsızlığınız?


Aceleciligim, herseyi cok buyutmem.


Kalbinizin sesi mi mantığınızın sesi mi? Neden?


Kalbimin sesi. Mantik acimasiz olabiliyor. Mantigimi dinleseydim Cihan'i krese verirdim, ve su anda okulda olurdum.


Biri size bir kötülük yaptı ve biliyorsunuz ki yapılan şey bilinçliydi, tepkiniz nasıl olurdu? Susar mısınız yoksa aynı anda yüzüne vurur musunuz yapılanları? Kişilere davranışlarınızı neye göre belirliyorsunuz?


Yuzune vurmam. Ama aninda butun bagimi keserim. Konusmam. Konussamda eski sicakligi ona yansitamam. Sicak oldugum kadar bazen buz kesebilirim. Onu anlar. Icten pazarlikli, dedikoducu olmasinlar yeter.


Sizce, sabretmek nedir ve üzerinizde otorite kurmaya çalışan, sizin hakkınızı yiyen insanlara sabretmeli miyiz yoksa karşılık vermeli miyiz? Tepkimiz nasıl olmalı?


Sabir kendimi ezdirmem demek degildir. Bu tarz seylere hic izin vermemeli insan. Bence hemen karsilik verilmeli. Diyorumda, aslinda cok uyguluyorum diyemem.


Hangi söz sizi rahatsız eder ve neden?


Aklima gelmedi. Su anda tek rahatsiz eden Vahap'in sisko demesi. 


Başkasında kınayıp da sonra sizinde yaptığınız bir şey var mı?


Evet var. Fransa'da yasarken, kadinlarin dili ogrenmemesi, ve surekli kocalarini her yere goturmesi. Doktora vs.. Kendi baslarina hic birsey yapmamalariydi. Simdi aynini kendim yapiyorum. Ve mazeretlere siginiyorum. Hava soguk ( -20'lerde ), otobus bekleyemem bu sogukta, dil okuluna gidemedim napayim Vahap, benim okul fransizca benim sucummu ( Halbuki, hergun evdeyim, dizi izleyecegime televizyonu acsam, face'de bos bos zaman oldurcegime internetteki sitelerden yararlansam, komsularimla iliski kurmaya calissam dilimi cok ilerletirim ama ben mazeretlere siginiyorum.


Herkes alabilir. Bebekle cevaplamak zor oluyor. Ben bri yandan salliyorum Cihan'i :))

11 yorum:

Deli Anne dedi ki...

Ben almicam bugünlerde mim.. zaten bu ve bir başka mim var kilo boy-kilo cetveli hiç bana göre değil:)

Ebru dedi ki...

Canım din konusunda hatta çoğu konuda fikirlerimiz çok benziyor. Kimsenin ezilmesine herşeyden önce insan yanım müsade etmez ama sadece başörtülüler eziliyor diye feryad figana gerek yok kadınlar eziliyor, çocuklar cinsel istismara uğruyor kürtler, aleviler, ermeniler aslında kendinden olmayana eziyet eden bir dünyadayız.
'Eğer gönül kırdın ise bu kıldığın namaz değil' demiyor mu Mevlana (yoksa mevlana değil mi hay allah unuttum)inançlarını inançsızlığını yargılayarak gönül kırılmıyor mu?
off çok uzun konu:)
Ve çok samimi çok güzel şeyler söylemişsin. Yanıtlamakla çok isabetli bir karar vermişsin.

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Bebekle bu kadar yazı bir süper ve takdire değer:)

Unknown dedi ki...

Deli Ana'm :) Kilo olayi beni de sinir ediyor. Hatta Ebru denen asagidaki bayan cok zayif, ben kiskandim... Nazar deyecek Abruya :) tuutuutuuu

Ebru : Cok dogru herkes kendinden olmayani ezmeye calisiyor. Biraz empati kursunlar bence.

Kiraz cekirdegi : Valla zor oldu, ama simdi cihan uyurken bence ben yemek yapma eylemine baslasam iyi olur. Zaten kocaya sinir oluyorum bu aralar.

Ebru dedi ki...

Benim ömrüm de kilolara imrenerek geçti:)

Unknown dedi ki...

Aman Ebru Hanim, kilo almakta ne var, hergun facefood ye bak nasil sisiyorsun :)) Zaten karar verdim, zayiflayacagim :((

Nil dedi ki...

Gül cevapların çok samimi. ama bu benim de cevaplayacağım türden bir mim değil. bu aralar keyfim yok havamda değilim.

balböcükleri dedi ki...

ya mümkünse yollamasın bana kimse böyle bir mim.çok özel olmuş hele ilk soru dindarmısınız filan.ne öğrenmeye çalışıyolar ki.neden böyel sorular geliyor.sonunda herkesin inancı var yok bu Allahla onun arasında.bide sıkıcımı oldu ne bu mim muhabbeti.ay mimi yapanlar beni topa tutar şimdi:)

Unknown dedi ki...

Kucuk mucizem : noldu canim neyin var

serpil : katiliyorum, mim olayina :))

Sitare dedi ki...

bi kere helal olsun sana tazecik.bu kadar sıkıntılı sorulara harbi cevaplar vermişsin.ben de üzerme almam bu mimi.fazla özel.ve sanki çok irdeleyici geldi bana insanları ve fikirleri.sevgiler.

Unknown dedi ki...

Sitare, dogru aslinda biraz bakinca bayagi ozele giriyor.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...