27 Ocak 2011 Perşembe

Kucuk bir yardim.

Dunden bu yana dediklernim hepsini yaptim. Guzel bir temizlik, aslinda evin pis degilde sadece daginik oldugunu farkettim. 4 makine camasir ve kurutma olayi. Hala katlanacaklar beni bekliyor.  Rastgele bir kitap sectim, Vahap o kitaptaki teorilerin hepsi curutuldu diyince bende birakip Sofi'nin Dunyasina geri dondum kaldigim yerden. Sesli okuyunca Cihan'da beni dinliyor. Vahap sanirim yazimi okumus, dedigi hersey batiyor olayina biraz alinmis sanirsam. Onun gonlunu aldim sanirim. Aksam bana hep yardim etti. Taco ekmeginin uzerine lahmacun yaptik :) Ayni tad yoktu, birde harika bir corba yaptim. Tarifini diger blogda yayinlayacagim.
" Deyis o deyis patladi gitti"'yi izledik beraber.

_______________________________________

Soruma geceyim. Nede olsa sizler benden daha deneyimlisiniz.

Son gunlerde Cihan cok istahsiz, hic memede tutamiyorum onu, ama sabahlari 5'de icmesi haric. 5 saniyede bir kafasini cekiyor. Yani en uzun emzirme 5 dakika oluyor gunduzleri. Acaba yediklerim sut mu yapmiyor diye sut yapan seylere agirlik verdim ama sutum gercekten bol. Surekli ses cikariyor bende gecenlerde merak ettim ve mama vereyim dedim. 40 ml'i istahla cekti. Ama sonraki gun verince 1 ml. bile almadi.
Cocukda dis olayi istahsizlik yapar mi? Elleri surekli agzinda.
Ya da cihan neredeyse 5 bucuk aylik acaba artk doymuyor olabilir mi?  Yani sutumun yetip yetmedigini nasil anlayabilirim. Bazi annelerin sutum doyurmuyor, yetmiyor dediklerini duyuyorum okuyorum bunu neye gore anliyorlar. Kendi basima karar veremem sanirim. Doktor soylemeli gibi geliyor onun kilo gelisimine dayanarak.  6 aya kadar emzirmeyi cok istiyorum. Doktor cocuk eger geceleri 4,5 saate yakin uyuyorsa doyuyor demektir demisdi. O kadar uyuyor. Ama hala bana  cok hafif geliyor. Suleyman yani aralarinda 11 gun olan diger bebek 9 kiloya gelmis.

Tese

23 yorum:

Unknown dedi ki...

Dört yıl önce emzirme danışmanlığı yaptım İstanbul ' da.Sütün mutlaka yetiyordur.Süt olayı tamamen psikolojik.Olumlu düşün ve sütüm bol diye kendini motive et.doyduğunu bezinden anlarsın.Cihan altını (küçük tuvaletini yaptığında sadece ) pislediğinde bezi atarken ağırlığıa bak.Bez sadece kendi ağırlığındaysa doymuyordur.Ama bez kendi ağırlığından epeyce ağırsa bil ki doyuyordur...Cihancık beş buçuk ayını devirmiş. Ek gıdalara başlayacaksın yavaş yavaş , o zaman dengelenir.Ama bana sorarsan ek gıda ve biberondan özellikle de biberondan uzak durmalısın.Biberonun kolaylığını keşfetti mi memeye dönmez bir daha.İştahsızlığı dişten dir yada burun tıkanıklığı vardır...Paylaşmak istedim canım , inşallah seni emmeye devam eder.Ne kadar çok emerse o kadar pafdası olur...sağlıkla kalasın :)

Ebru dedi ki...

Canım doyup doymadığını cihandan anlarsın açsa ağlar, altı kuru gazı yok ağlıyorsa açtır. Bir de diş iştahsızlık yapıyor. Zaten ek gıda zamanına da yaklaşıyorsun yeni tadlar aldıkça memeye/anne sütüne ilgisi azalabiliyor. Biberonla lıkır lıkır akan bir içecek kendisi eme eme çıkarttığından cazip hale gelebiliyor. Bana dr.ek gıda sürecinde kaşıkla besle demişti kolaylıkla ağzından akan sıvı şeyler ileride de pütürlü yiyeceklerde sorun oluyor.
Çok mu huzursuz? Değilse yetiyordur sütün (bence) diş çıkarma yüzünden ememez.
Grip nedeniyle burnu tıkalı olunca ememez, burnunu kontrol edebilirsin sık sık. Kolay nefes alamıyorsa belki.
Aklıma gelenler bunlar geldikçe yazarım canım.
Öpüyorum cihanı.

Ebru dedi ki...

Ay bu doktorların da birinin dediği ötekini tutmuyor. Bana da 2 saatte bir mutlaka uyandır emzir demişti 2 saatten sonra açlık kan şekeri düşüyormuş. Anlarsın sen canım genel halinden .
Bir de sağlıklı olsun zayıf olsun gerisi önemli değil ida yuvarlak yüzlü herkes şişman sanıyor yazın resimleri eklerim görürsün çöp gibi:)
Hareketli çocuk kilo almıyor yakıyor ama önemli olan sağlıklı olması.

Unknown dedi ki...

Icimizdeki karnaval : Kakasini 2, 3 gunde bir yapiyor doktor normal dedi. Cise gelince bende dikkat ettim. Guzel emince agir oluyor ama az emince tuy gibi hafif oluyor. Ben ilk aylarda biberon verdim ama memeyide hic birakmadim sonra 2. ayindan sonra tamamen kesdim. odur hala emziriyorum hic ek gida vermedim daha. Doktor randevusunu bekliyorum.

Ebru : Bizede ilk zamanlar uyandir demisdi, bizde uyandiriyorduk sonra uyandirmaniza artik gere yok o kendisi acikinca uyanacak dedi. Ama gercekten bir dedikkleri digerini tutmuyor. Ben daha hic ek gida vermedim Cihan beye 6 ay olmasini ve doktorun baslayin demesini bekliyorum.

annelili dedi ki...

Aslı bir dönem memeyi bırakmıştı. İki ay kadar sonra tekrar başladı. Sütümün yeterli olup olmadığını anlamak için doktorum sağdırmıştı. Ne kadar geldiğine bakıp doyup doymadığını anlayabilirsin.
Neden bıraktığını sorduğumda eğer sütün az geldi ise bir müddet sonra memeye küsebilir demişti.
Süt artırmakta bende ençok bulgur pilavı, soğan işe yaramıştı. Birde uyku...

Unknown dedi ki...

bende bildiklerimi paylaşayım.Öncelikle kilo alıyorsa sütün yaramıştır.kilo olayında ise bir bebek doğduğu kilosunun 2 katına 5 ayında çıkarmış(yani 3 kilo doğduysa ve şu an 6 kilo ,se kilosu normal ve sütün yarıyor demekmiş)eğer devamlı ağzında ve ağzından devamlı salya bırakıyorsa diş için olabilir.oğlum bazen hiçbirşey yemeden günü bitirdiği oluyordu.inşallah diştendir gül düşünme sütüne etki etmesin
öptüm seni bıdığı

İkiz Annesi dedi ki...

Canım sıkma canını büyük ihtimalle diş yüzündendir.Yakın zamanda ek gıdalara geçiş yapacaksınız ek gıdayla birlikte emzirmeye de devam edersin sanırım.Belli bir aydan sonra sırf anne sütü yetmeyebiliyor desteklemek gerekebiliyor ek gıdalarla doktorunla konuşunca rahatlayacaksındır.Sıkma canını sütün etkilenmesin.
Sevgiler..

Unknown dedi ki...

emdiğinde bezi ağırsa sütün doyuruyor demektir.Bu güzel haber.Emmemesinin başka nedeni vardır.Diş olabilir yada boğazları hafif şişmiş olabilir.Sütün de varmış canını sıkma bence...Yağız 7 aylıkken ben İzmir e gittim.Ağustos ayıydı ve cehennem gibiydi.15 gün sadece gece emdi beni .Bende üzüldüm gündüz ek gıda verdim onu da yemedi.istanbula dönünce normale döndü eskisi gibi emdi.Onun emmediği dönemlerde sütüm kesilmesin ve azalmasın diye sürekli sağdım sütümü.Eğer Cihan az emip bırakıyorsa göğüslerini boşaltymalısın.Tamamen boşalsın ki yeniden ürretime geçsin.Elektrikli pompa ile 12 dakikada süt sağımı bitiyor.Hem afacan daha ufak en azından yaşına kadar hatta iki yaşına kadar emerse çok güzel olur...İçine sinmezse yoğurt verebilirsin.Burda dördüncü ayda yoğurt başlanılıyor.Ama organik yoğurt bulabilir misin arada fikrim yok...Afacan seni nasıl üzmüş ... bağlandımı yer mekan da tanımaz , aç emeyim der bu afacanlar :)

Unknown dedi ki...

Annelili : aslinda memeyi seviyor son donemde boyle, bende dis mi diyorum acaba.

Sezobigo : evet o iki kati kilo olayini doktor bana da dedi. Cihan da iki katina cikmisdi o donemde.

Ikizannesi : yok canim ben slkmiyorum zaten sadece uzuluyorum yazik emmesini cok istiyorum

Icimizdeki karnaval : bencede dis diyorum. Cunku doyuyor emdiginde belli. Birakacagini sanmiyorum memeyi.

dilek dedi ki...

Kaan'ı ilk 1 yıl sadece anne sütüyle besledim diyebilirim. 6. aydan itibaren sadece yiyecekleri tattırdım. İşe başladığımda bile sağıp bırakıyordum annemler yine anne sütüyle besliyorlardı.Kaan tam 26 ay emdi:) hiç sütüm yok demedim. Ama bazı sebzeler sanırım sütün tadını etkilediğinden (mesela soğan , kabak, lahana,pırasa gibi) emmek istemezdi. Hastalandığında yada dişleri çıkma aşamasındayken. Sen olumlu düşün. Anne sütü tamamen psikolojik. Mama verme bence çünkü mamanın çekmesi daha kolay ve daha çabuk doyuruyo sanırım. sen emzirmekten vazgeçme. Dr dediği gibi kilo kaybetmiyorsa ve gece en az 3 saat deliksiz uyuyosa sorun yok demektir.:)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Arkadaslar sana yardimci olmuslar ama benimde aklimdan gecen ilk olarak dis cikarmasi oldu,yani benim farkettigim bebekte eger bir sikinti varsa emmeyle ugrasmiyor,birakiyor,istemiyor hatta,eger disle ilgili birsey yasiyorsa o anda seni görmez..

Birde artik ek gidaya baslamalisin ,yani ben her iki kizimda da dördüncü ayda baslamistim,simdi oglumun büyümesini bekliyorum sabirsizlikla,hatta bu biraz obur cikti,sanirim ücüncü ayin sonunda corba bile yer yani,ne versem aliyor,biberonada gögsümede saldiriyor resmen! Cok merakliyimdir cocuklari beslemeye,bu obura birseyler yedirmemek icin kendimi zor tutuyorum;)

Eger seni emmek istemiyorsada üzülme,hic yoktan alti ay emmis olacak,ya hic emmeseydi,o zaman daha cok üzülecektin,birde kafani buna takma,suan benimde sorunum bu,sana yaziyorum ama,sürekli aklim sütümde,yetmeyecek,doymayacak,tek gögüs! Annelik iste her daim acik büfeyiz:)

Eger kilosu normal cizgide ise harika,ne yukarda olmasi nede asagida olmasi bu kadar sevindirici olamaz,birde her doktor ayri görüstedir buna inan,ben kendi kafama göre hareket ediyorum,hicte bir yan etkisi olmadi hayatimda,icgüdüsel olarak...

Sende duygularina ses ver,icinden nasil geliyorsa öyle yap:) Nacizane fikirlerimdi,sevgiler sana ve tatli Cihan'a...

New York'tan dedi ki...

Gul'cum bende kilo artisi varsa sutun yetiyordur diye duymustum dr'den, mamaya baslarsan seni almaz birakir emmeyi.

Deli Anne dedi ki...

Doktor kilosuna göre yönlendiri zaten canım, sen endişelenip de canını sıkma.. Diğer arkadaşlarımız da bol bol yazmış bakınız:) Diş olabilr canım, el de ağızdaysa.. Kerim de 4 aylıkken başladı diş sıkıntısı çekmeye halen devam ediyor ya da biz ne olsa diştir diyoruz bilmiyorum:)

başkalarının çocuklarıyla da kıyaslama gülom.. çok farklı oluyor gelişimleri birbirinden.. kıyaslarsan hasta olursun.. Kerim 9 aylık ve 8,5 kilo.. zayıf yani ama normal diyor doktor.. Selim daha iriydi mesela ama ona zayıf diyordu bence onların da fikirleri değişiyor:)

neyse pek yardımcı olamadım.. Vahapla iyi şeyler olmasına sevindim. Benim koca bir alındı artık uğramıyor bloguma ya da öyle diyor. Hani bi ankt vardı onu da yapmayacağım diyor.. sen bilin dedim.. gıcığım bu ara vesselam:)

Unknown dedi ki...

Dilek en iyisini yapmissin. Bende oyle yapmak istiyorum. Bence disden astahsizlik var. Yoksa doymamasi icin hicbir sebep yok

Unknown dedi ki...

BIr terazi kizi: bizim babamiz herseye karisir. 6 aydan once agzina hicbrisey vermeme konusunda kararliyiz. Doktor demeden corba turu seyler de vermek istemiyorum. Aslinda herkes senin dediklerini diyor ama iste ben birde doktor desin istiyorum :) Umarim senin sutte artis olur.

Unknown dedi ki...

Seyma bencede sut yetiyor. Zaten buyuk bir ihtimalle doktor hot cereal verin diyecek. Yani kasikla filan veririm.

Unknown dedi ki...

Bence giriyordur deli anam. Uzme sen kendini barisirsiniz.
Aslinda cok dogru karsilastirmamak lazim, yoksa sen bile nasil 9 kilo 5 bucuk aylik cocuk derdin :)

neval dedi ki...

bugünlerde şöyle diyesim var erkekler için ;asla anlamayacağım

aslı dedi ki...

Süt olayı tamamen psikolojik. Ben gelip gelmediğini bile anlamıyordum. Bebekse her ay 1 kg aldı. Başka bebeklerle kıyaslama bence bebeğini. Canınızı sıkmayın. 6. aydan itibaren ek gıdalara başlanacak zaten.

Esin dedi ki...

Taze anne murat 2 ay evvel emmiyordu,emerken aniden bırakıyordu.Sonradan anladık kı bronşiolit olmuş,nefes almakta zorlandığından ememiyormuş.
Eminim ki öyle birşey yoktur ama yine de yazayım dedim aklında bulunsun..

Bloğumda sana cevap olarak yazdım ama burayada eklim,
Belki diş çıkaracaktır ondandır mırıldanmaları.Diş çıkarma döneminde bol bol da kaka yapıyor çocuklar,ishal oluyorlar.
Burada ilk ek besin cam rendede rendelenmiş mevsim meyveleri oluyor.Bir kaşıkla başlanıyor sonra artırılıyor.
Sonra kahvaltı ,geceleri kaşık muhallebisi ve tabii yoğurt ama hangi sırada dersen hiç hatırlamıyorum.
10 gün sonra sıfırdan baaşlıyacağım ek besin olayına.
Ben blogda yazarım doktorun önerilerini..Gerçi sen de doktorunuzdan öğrenirsin ,bu arada hot ceral ne :))

keyf_i sibel dedi ki...

gülom, bu bebeler bazen böyle yapıyor.özellikle 3-7 ayklar arasında.doktor olabilir demişti.ben sağarak 15 aya kadar getirdim.emerse bebek süt daha çok oluyor sende vardır süt. bizimkide 4 aylıktı süt içmek istemedi.bende sağıp sağıp buzluğa attım. bir ara buzluk sütle doluydu. hatta süt analık bile yaptım. o yüzden dert etme. anası panik, sıkıntılı, stresli olan çocukta sıkıntıya düşüyor.bizimkinin en huysuz dönemleri öyle denk geldi.(kaynanam sağolsun deli etti beni zamna zamn)
neyse konuya dönelim. güzelim diğer bloğa bir ce dedim.sen pek bi hamaratmışsın.bence başla artık ufaktan katı gıdaya...biz doktoru dinledik 6 ay dolunca başladık.bu yüzden çok zor oldu geçmemiz.
ama yinede kalbini ve cihanı dinle güzelim. öptüm çirkinimi...

Unknown dedi ki...

Neval, onlari anlamak ne zaman mumkun olduki :))

ASLI evet oyle aslinda.

Sibel : aman iste tek zevkimiz mutfak bu aralar eve kilitli kalinca baska meskale bulamadim. Ben stres filan yapmiyorum :)) zaten kati gidaya birsey kalmadi.

Nil dedi ki...

Gül artık cihan ın çene kasları daha kuvvetli . O kadar kısa sürede bile memeni boşaltabilir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...