22 Şubat 2011 Salı

The Business of being born

Bugun aksam, micro dalgaya misirimi attim. Dev ekran HD televizyonumuzun karsisina kuruldum. Netflix'e baglandim Playstation'imiz sayesinde. Once Hopkins filmi olan lost in space filmini actim. Nedense zaman yolculugu konulu filmleri cok severim. Ama bu onlardan biri degildi. Beyenmedim. Kapattim.  Korku filmi yasagimiz var. Bende belgesellere bakayim dedim. Hem ogretici oluyorlar. Su siralar gerekli genel cultur olayini kitaplardan alamadigima gore bari belgeselle alayim dedim. Who killed the electric car? Belgeselini daha once duydugumu ve guzel dendigini animsadim. Sectim. Biraz baktiktan sonra pekde ilgimi cekmedigini anladim. Kapattim.

 Basliklara bakarken. The  business of being born, adli belgesel nedense icinde bebek oldugundan hosuma gitti ve actim. O da ne, derin konulara inmisler.

Son yillarin en tartismali konusunu ele alinmis. Normal dogum ( ebe ile) , sezeryan dogum ve epidural esligiyle olan dogum yani bol ilacli dogumlar. Tabi bunlarin ele aldiklari yer amerikali kadinlar. Yani arastirma New York uzerinde geciyor. Soyle ozetleyim, belgesel yapimcilari dogum olayinin aslinda nasil  bir ticari arac haline geldigine gosteriyorlar. Doktolarin normal dogumla ugrasmak istemediklerini, gunlerce kadinin sancilariyla ugrascaklarina hemen 20 dakikalik sezeryan yapip hastadan kurtulmalarindan. Daha da korkuncu, 95'li yillarda, yani dogum aninda ilaclarin verildigi anlarda, o ilaclari alan bebeklerin cogunun su anda ozurlu, hasta ya da sakat olduklari ( o cocuklar da gosteriliyordu ). Su anda epidural, ve bir suru ilac veriliyor, bunlarin ne denli zararli olabilecegi belki 10 yil sonra ortaya cikacakmis.
Baska bir adam ( ne isle mesgul oldugunu unuttum ) eger saglikli bir cocuk dogurmak istiyorsaniz  yapmaniz gereken tek sey biranonce hastahaneden defolmak, diyor. (get the hell out of hospital - boylelikle bu deyimide ogrenmis oldum :)



Belgeselin aslinda daha on plana cikarmak istedigi sey midwife yani dogum ebeleri. Onca kisiyle yapilan roportajlarda ortaya cikan konu, dogum ebeleri 4 yil universite okuyorlar, 5 yil da staj goruyorlar. Aslinda bir dogum doktorundan daha tecrubeliler. Dogum doktoru ebeden daha az bilgiye sahipmis cunku doktorun tek bildigi kesip bicmekmis. Ve dogum ebeleri hastanelerden git gide uzaklastiriliyorlarmis cunku onlar cok az paraya bu isi yapiyorlarmis.

Dogum ebelerinden de bahsedildi. Kisi eger cocugunu onun yardimiyla dogurmak isterse, ebe hamilelik boyunca once kadini psikolojik olarak hazirliyor. Surekli gormeye gidiyor. Kadin da hamilelik kontrolleri icin ebeye gidiyor. Eger cocugun pozisyonunda bir sorun varsa, normal dogum sakincasi gorurse zaten hastaneye yonlendiriyor. Evde dogal ortamlarda dogum yaptiriyor. Kesme, bicme, ilac hic birsey yok. Baska bir doktor da diyorki. Aslinda hastanede surenin kisaltilmasi icin verilen suni sanci gercek sancidan daha cok can yakiyormus. Eger kadin sabirli bir sekilde beklerse cani o kadar yanmazmis. Ebe dogal yollarla aciyi hafife indirmeye caliisyor. Mesela sicak kuvete sokuyor, ya da odanin icine kucuk bir havuz koyuyorlar onun icine giriyor. Kaslar gevsiyor, ve dogum suda oluyor.  Belgeselde ebe 3'e yakin kadini dogurtturdu. Bu arada dogumlari canli canli izliyorsunuz. Ben yine agladim :)

Vahap ise yine basladi,ikinciyi evde yapalim mi? Ebe ye mi gitsek, bak bu daha dogal, yengesinden bahsetti. Dogum sancilari geldiginde hastaneye kaldirilmis, doktor sezeryan yapilmali demis. Sonra bir ebe kadin demiski, bunlar para almak icin diyorlar bicak altina alinmasina gerek yok bebegin kafasi asagida siz kadini eve goturun ben gelirim, demis. Bunlarda dinlemisler. Kadin eve gelmis ve dogmus bebek. Bunu gece boyunca 3 kez anlatti  :(

Ve baska verilen bir ornek ise belgeselde, yapilan arastirmalarda bir hayvana sezeryan yapildiginda hayvan bebegi yavrusu olarak gormuyormus. Yanina bile almiyormus. Cunku dogasinda onu cikarmak varmis. (Burasi ne kadar dogru bilmiyorum ) normal (ilacsiz ) bir sekilde doguran kadin diger ilacli( epidural ve sezeryanli) kadina gore cocuguna daha bagli ogluyormus. Bu cumleden sonra Cihan agladiginda onu kucagima almamami Vahap bey buna bagladi. Niyeymis, Ben epidural almisim. Bunun uzerine ben ne yaptim. Vahap'a elime gecirdigim birseyle uzaktan yapistirdim. Yahu ben sabahin 5'inden oglen 12'ye kadar suni sanci cektim. Oluyordum. Bana gelmis sen aci cekmedin diyor. Cok biliyorsa kendi ceksin. Bir basi agriyor ortaligi yikiyor.
Yani normal dogum yapmis olabilirim ama epiduralli dogum yapmam normal anlamina gelmiyor Vahap icin. Feminist damarlarim tuttu.

Kadin aci cekmeli mi?

Cok katolikler buna inaniyor. Hava'nin elma olayina bagliyorlar. Ilk gunah bizden cikti. Bunu hakediyoruz. Daha sonra feminist akimi hayir deyince, ilac olayi da zamanla gundeme gelmis.

Simdi benim Vahap'a anlatmak istedigim ve onun anlamadigi sey, tamam ilacin zamanla yan etkisi olma riski alinmamali buna katiliyorum. Ama epidural gibi bir secenek varken neden kendimize eziyet cektirelim ki. Yani dogumdan zevk almak guzel olmaz mi? Epidural aciyi hafiflettigi icin dogum uzuyor bunu biliyoruz. Benimki 3 saat sonra geldi. Yasadim diyebiliyorum. Temelli belden asagim etkisiz kamadiki. Ikiniyordum, kasilmalari hissediyordum, Cihan'in kafasini hissettim. Icimden bir seyin cikarildigini. Herseyi. Sirf  aci cekmedim diye anne olmuyor muyum ben simdi?

Katildigim diger husus. mesela Cihan 3 kilo dogdu, doktor alttan kesti. Ama kesmemeliydi cunku hersey normaldi. Cocuk kilolu degildi, ters degildi. Kesmek belkide kolayina geldi.

KOnuyu carpitmadan, sonuc olarak sezeryan dogumun artik bir sektor halini aldigi bir gercek. Blogcu annede gormusdum Turkiye ilk sirada geliyormus. Belgeselde de her dort kadindan biri normal doguuruyormus. Evde doguran kadin ise % 8'mis ( amerika kitasinda) ama avrupada evde dogum olayi cok yayginmis. Yine Amerikada bebek olumleri Avrupaya gore daha fazlaymis.

Dedikleri dogruysa suni sanci verilmemis olsa, normal sancilar beklense daha az can yaniyorsa eger, ikinci de ebelerin bulundugu klinige gidebilirim. Universiteden bir arkadas anlatmisdi. 2 coocugunu da oyle dogurmus. Suyun icinde . Ama ben kendime fazla guvenmiyorum. Aklima o sancilar geliyor fena oluyorum.

___________

Vahapin bir buyugu hamileymis ( 5.cocuk ) 37 yasinda. Vahap inanamadi.

__________

Bugun Cihan'a pasaport icin vesikalik fotograf cektirmeye gittik. Cok sekerdi. Cok komikdi.
__________

Yarim saatlik caba sonunda benimde artik bir like butonum oldu. Basmayana kuserim ;) hehe

__________

Son olarak beni odule layik goren sezoma cok tesekkur ederim.

26 yorum:

gutguturuna dedi ki...

yaa bende bu ödülü sana verecektim..benden önce davranmışlar..olsun birtanede benden..sevgiler..

Nil dedi ki...

Ödülün çok yakışmış gülom

benim kızım 4200 gr doğdu. normal doğurabilir miydim bilmiyorum.

Unknown dedi ki...

like butonu neki?(ay çahilimde çahilim )

ben sezaryen oldum ne olacak şimdi.geçen bende okudum blogcu annede.şimdi ben hakketmiyormuuym anneliği.ordaki yorumları okumuş kızmış kapatmıştım
evet korktuğum için benim isteğimöle sezaryen oldum..şunu biliyordum ki eğer o korkuyla normale gitsem kendimi ksmaktan çocuğu doğuramaz belki de zarar verebilirdim:(
bende doğumdan sonra acı çektim hemde kolikli bir bebekle hiç yardımsız ve de ameliyatlı.ama pişmanmıyım hayır.
yine aynı şrtları baştan bilsem bunu secerdim.
doktorların bunu rranta cevirdikleri aşikar.ama bu benim isteğim olunca kimseye laf düşmez diye düşünüyorum.bir kere bana aynı espri yapılmıştı sen doğurmadınki diye yani karnımdan nasıl çıktıysa.Herkesin herşeyleilgili yargıda bulunmasına uyuz oluyorum çok biliyorlarsa kendileri doğursunlar.
kusura bakma gül.demek ki dolmuşum:(

iremmiss dedi ki...

yahu ne keyiflisin ooohhhh maşallah diyelim mısır patlakları falan afiyet olsun :)))
Ben normal doğum için 40hafta bekledim 40 hafta 3 gün sonunda spinal sezeryanla doğum yaptım.2. olursa normal deniycem yine kısmetse

Kronik Bunalim ... dedi ki...

odul tam yerini bulmus gulcum seni okurken inan cok buyuk keyif aliyorum :)))

Vahap bey bir tane dogursunda ondan sora ahkam kessin :p

ben 43. haftanin sonunda dogurdum
oglum gelmek istemedi son iki hafta hergun hastaneye tasindik kalp atislarini dinlemek icin
hersey normaldi artik gunum 42. hafta bitip 5 gunde gecince hastaneye yattim
cunku plasenta yaslanmaya baslamisti
sabah yedide sunni sanciyi verdiler oglen 1 kadar o cektigimi bir allah birde ben bilirim o kadar agrida ancak 4 cm acilmisti
epidural yapalim dediler rahim agzi arkaya kacmisti son ay kontrol bile yaparlarken dogum agrisini cekiyordum sanki epidural yaptirdim .. tabiki rahatladim saat basi epidurali kapattilar bebek assagiya insin diye, aksam saat 9: 30 a kadar cektim 10 cm acildi rahimim ama bebek 4 kilo oldugu icin cikmadi
ikinirken nefesim kesildi o anda bebegin kalp atisi dusmeye baslamis bana oksijen maskesi taktilar ama olmadi hala dusuyordu acil sezeryana dediler
bana bi igne yaptilar normal epidurali kuvvetlendirmek icinmis
ve bes dakika icinde bebegim rabbime sukurler olsun ki saglikli bi sekilde seryanla dogdu ..
ve ben anneligi iliklerime kadar hissettim


simdi gulcum sevgili esine selam soyle bi daha sana dogumla ilgili bir sey derse kafasina bi terlik at :))

dilek dedi ki...

hamileliğimin başından beri hem çok korkup hemde normal doğum istedim. Ama Kaan beyin 35. haftada gelmeye kalkması, ters olması, aşağı inmemesi, kordonunu boynuna dolaması sebebi ile 3 gün sancısını çektiğim ve 10 cm açıklığa ulaştığı halde normal doğuramadım. Sezeryan bencede drların kolaya kaçması. Eğer şartlar müsait değilse ve anne/bebek sağlığı tehlikede ise sezeryan yapılmalı. Şimdi Türkiyede doktor hastanın sezeryanla doğurmasının şart olduğu, normal doğum yapamayacağı raporu verdikten sonra sezeryana alıyor. Kanun gereği. Kanunda bu böyle ama pratiktede böylemi bilmiyorum ama....

keyf_i sibel dedi ki...

2 gün suni sancı çektim.ve beklemek istediğim halde doktor aldı beni ameliyata.ağlaya ağlaya gittim.bizdeki doktorlar pek meraklı kesmeye.tabi para için.sen yine şanslısın normal normal doğurmuşsun.

özlemnitta dedi ki...

Aynı sebeplerden normal doğum istedim bende ama günümüz dolmasına rağmen benim kuzumun keyfi yerindeydi ve gelmek istememişti.Bir haftadan fazla bekledik ama sonra mecburi sezeryan'a alındım.Yani ben sezeryanla doğum yaptım ama bence hiç önemli değil nasıl doğurduğun sağlıkla doğsunda canım bence önemli olan bu..

balböcükleri dedi ki...

filmi merak ettim mısılı bir gece bizede lazım bu aralar.

neval dedi ki...

her iki çocuğumu da evde doğum yaptım,hiç dikişim olmadı,3 gün sonra kalkıp temizlik yapıyordum.
doğum tamamen psikolojik,sancı çekeceğinizi kabullenip ebeye yardımcı olduğunuz takdirde ,çabucak bitiyor.ilk doğumum yarım saat,ikincisi 2 saat sürdü.

Unknown dedi ki...

Gutguturuna, sagol canim aldim bil :)

Kucuk mucizem, ya aslinda dogurabirdin yani eskiden olsaydi ama gunumuzde burada bebek 4 kilonun cok uzerindeyse sezeryanla aliyorlar, normal yapsan popona kadar keserlerdi :) ayni hesaba geliyor.

Bigocum, bende onu anlatmaya calistim aksam Vahap'a. Belgesel anneleri elestirmiyor. Belgeselin konusu bebek dogumlarindan cok iyi paralarin kazanildigi. Bende epidural aldim. Aslinda Tr'de normal dogum esnasinda epidural uygulamasi olsa bence sen de o kadar korkmazdin. Dogum kolay bir olay degil. Hele vahapin o bilmis tavri beni o kadar sinir ediyorki. Seytan diyorki bundan sonrakilerin hepsini sezeryanla 2 hafta once dogur, sanci bile cekme. lIKE butonu, facebookta begen butonu var ya iste o.

Unknown dedi ki...

iremmisss ;)) ee olsun artik o kadar :)) bir film zevkimiz var onu da doya doya yasayamiyoruz :(

Kronik bunalim, canim senin olay cok zormus. Iste belgeselde dendigine gore aslinda o suni sancilar cok can yakiyormus. NOrmal hicbirsey verilmese okadar can yakmazmis. Ama sen fransadasin, avrupa normal dogum da cok ondeymis. Bende seninkini olmasi gerektigi gibi yapmislar. Bebegin annenin sagligi soz konusu.

dilek,o gecen gun evine gittimiz arkadasinda durumu seninkiyle ayniydi. Suyu gelmis acilmis, ama sezeryana aldilar. Oyle olmali demekki.

sibel, iste orada da oyle diyorlar. Doktorun kolayina geliyormus. 20 dakikada bitiriyor isini. Olan sonrasinda anneye oluyor.

sihirli gunce, biliyon mu burada gunu dolunca sezeyana almiyorlar, suni sanci veriliyor hastanede suyunu patlatiyorlar. Ve bebegin kalp atislarinda kilosunda bir sorun yoksa normal dogum oluyor. Benim bir arkadasin 2 kizida 42 haftalik dogdular, ikisindede ayni sey yapildi. Bence yine doktorlar. Ama dedigin gibi, saglikli olsunda. Aslinda insanlar sezeryana basit diyorlar ama o daha zor, sonrasinda cok cekiyorlar, ama normalde ( kesigin yoksa ) hemen ayaklaniyorsun.

serpil, gonderelim oralara :)

neval : en iyisini sen yapmissin. Dun gaza geldim. Ikinciye hamile kalirsam eger ebeleri gormeye gidecegim. Ama kendime guvenmiyorum. Korkuyorum sanki. Ama olmasi gereken gibi geliyor. Kesilip bicilme cok kotu, hala ara ara alt dikisleri hissettigim oluyor.

firdevs dedi ki...

ben hep diyorum , eger dogumu erkekler yapsalar 1 tane dogrduktan sonra asla 2. cocugu yapmazlar :)

Deli Anne dedi ki...

aşkolsun basmaz mıyım Like butonuna:) Bu arada ben şu kesinlikten çok sıkılıyorum hatta tiksinyorum: neymiş; normal doğum yapan bebeğine daha düşkün, sezaryen yapan daha az düşkün.. ne bilebilirler yahu.. ya da mecburiyetten sezaryen olan varsa ölseydi daha mı iyiydi bebeği için.. böyle keskin konuşmaları sevmiyorum, güvenmiyorum da. Yeri geliyor normal doğumla doğuran ana çocuğunu sokağa atıyor, işkence ediyor ama evlatlık alan canını veriyor.. e o zaman?

kiymetligunler dedi ki...

Canim, odulunu hayirli olsun, layiksin valla bu performansla!
Hasta=para..dunya boyle donuyor artik galiba...Erkekler icin konusmak coook kolay, eklemeden edemiyecegim:)) Sekeroglani op lutfen yerime!!

Unknown dedi ki...

firdevs cookk haklisin. Keskee oyle bir ihtimal olsaydi :)

Deli annem dediklerinde coook haklisin. Ben sana katiliyorum. Anne annedir. Ben dogumdan sonra hep dedim, cocugu tasimak dogurmak birsey degilmis. bakmak en zoruymus. BIrde su like butonu beni deli etti :)) sayfanin altinda da var, onu nasil becerdim anlamadim :(

kiymetligunler , tesekkure derim :)

Unknown dedi ki...

doğruyu sadece doğruyu söylüyorum
sende yok bütün resimlerin ok.
bnde kurbağa kaynıyor:)

İkiz Annesi dedi ki...

Ödülün hayırlı olsun canım:)
Normal doğum yapmayı çok istemiştim fakay inatçı cadılar yaklaşık 6,5 santim açıldığım halde döndürülemedikleri için (ikiside ters duruyordu) mecburen genel anestezi alarak sezaryanla dünyaya getiridim.Bu arada bağlılık olmaz lafına katılmıyorum mümkün değil öyle olması bence de.

ZencefilliÇörek dedi ki...

canim bu aralar biraz mesguldum. mim'ini cevaplayacagim en kisa zamanda. pek yazamiyorum ama hizlica okuyorum bugunlerde :)

Unknown dedi ki...

Aslında doğru , dokorların hep bahanesi var birde anneler korkuttu zamanında.Doğum şöyle zor böyle zor diye.Korkmaktan normal doğuramadım vallahi.Ha doğursam da Yağız benden çıkmazmış , bana göre fazlaymış.Doktor civanım söylemişti...

Unknown dedi ki...

sezo, duzelmis sanirsam :))

aylin, ikizlerde artik sezeryanla aliniyor diye biliyorum ben. Annem dogurmus he,de biri ters gelmis. Cok zordur sanirim ikiz dogurmak.

zencefilli corek, ne zaman musait olursan :)

Icimizdeki karnaval,bende normal dogumdan cok korkmusdum, ama rahat gecti.

didem dedi ki...

Netflix biz de cok seviyoruz...Tr den okuyanlar sasirmistir buyuk ihtimal Netflix de neyin nesi diye.

Doguma gelince ben 2 dogumumda da epidural yaptirdim. Cok da memnun kaldim. Hatta yapan doktorun elini opmustum ilk dogumumda, 19 saat sancidan sonra:)))

Ebru dedi ki...

Bu ne kız 2 günde okudum:))
Ödülün için tebrik ederim süper durmuş.
11-12 saat bekleyip sonra sezeryanla doğurdum. Üstelik normal doğum şansımın olmadığını baştan biliyorken. Çok istedim tanık olmayı olaylara. ama olmadı. Şimdi ben oğluşu daha mı az seviyorum diğer annelere göre:)

Normal doğum yapıp cami bahçesine bırakmamaları lazım bu durumda. nasıl da genelleme yapıyorlar.

Bir de beb şuna inanıyorum İda'yı ben mi doğurdum? Bunu bilemem dna testi yapılmadan. Belki karıştı hastanede bilemem olmayacak şeyler değil. Uykusuz geceler, ilkleri anne demesi ona verdiğimiz emekler onu sevdiriyor kan bağının şartolduğuna inanmıyorum ben.

Unknown dedi ki...

didem cok guzelmis netflix, movie channel'i kapattiracagiz. bence bu hem ekonomik hemde guzel.

Unknown dedi ki...

ebyuu :) ay sorma aslinda ben cok severim belgesel turu seyleri, ve yorumlamalari. Ben lisede sinema aliyordum option olarak. orada cok sey ogrendik, yorumlamalar 4,5 sayfadan az olmamaliydi. Eee simdide anca bukadar :))
Dediklerine katiliyorum. Analigi dogurmaya baglayamazlar, dogurup atan o kadar kisi varki.

New York'tan dedi ki...

Ikisinide normal dogumla dogdu, epidural almadim ama kisiden kisiye degisir diyorum 14 saat sanci cekip hala acilmasi olmayanlar var, ben sansliydim hamileligimde dogumlarida rahat oldu, epidurali bilerek istemedim en son Ahrar'da baska bir dr niye almiyorsun dedi drim gerek yok az kaldi dedi :)) Ahrar 4. 50, mirzahan 3 900 dogmustu :)
Vize isinden haber va rmi Gul'cum :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...