2 Şubat 2011 Çarşamba

Dil Sorunsali - Kadinlarimiz degismeli

Bu sefer Cihan hakkinda konusmayacagim. Daha baska bir konu. Hep aklimda olan bir konu.
Bilindigi uzre Canada benim yasadigim 3.ulke oluyor. Fransa'da az degil 4 yil kaldim. Bu sure zarfi icinde fransizcam cok gelisdi. Tabi bu arada evlenip gelmis kadinlari goruyordum. Yillardir oradalardi dil hak getire. Hic konusamiyorlardi. Cocukalriylada turkce konusmuyorlar, fransizca konusuylar sonra o cocuklar buyuyunce anne ve babasini beyenmiyor, utaniyor durumuna geliyordu. Dusunsenize, istediginiz kadar sonradan geldiginiz o ulkenin dilini ogrenin kendi ana diliniz kadar hakim olamazsiniz. Cocuk buyudukce sorunlarida buyuyecek. Siz ona derdinizi ancak ana dilinizde analatabilirsiniz, baska bir dilde degil.
Okula gidemeyen anne cocuk bakmak yuzunden, pahali oldugu icin, kafasi almadigi icin, zor geldigi icin her nedense, zamanla bu duruma alisiyor. Ve bunu kabulleniyor. Hep geri donus fikri oldugundan belki de onemsemiyor. Ama asla geri donmuyorlar.

Geldik Canada'ya...   Fransadaki anne ornekleri aynen burada da var. 4 yil, 5, 10 yil olmus buradalar ama ne dil var ne de baska birsey. Ben burada calisan turk kadini cok az gordum. Halbuki Fransa'ya gore daha avantajliyiz. Dil okulu ilk 1 yil bedava, krese cocugunu verirsen devlet neredeyse yarisini karsiliyor. Dilden sonrada yine mesleki egitim yapabilirler.  Ben bir tek Turk kadininda gormedim ama, Somaliler, Hintliler, Cinliler, Ispanyollar, Portekizler, Brezilyalilar vs... Haldir haldir calisiyorlar. Okula gidiyorlar. Dil ogreniyorlar. Uzucu ama burada anne olup, evli olup ve sonradan gelip Universite okuyan tek benim. Yani benim cevremde baska yok. Benim fakultede birtane bile Turk yok.Tamam, Fransa'da olsaniz imkani yok universiteye baslayamazsiniz, cok zor. Ama burasi oyle degil. Eger kendi ulkenizde universite bitirmisseniz, 2 yil egitim ile meslek sahibi olabilirsiniz. Lise ise unuversite degilde, dengi meslekleri secme hakkiniz var.  Halbuki buradakilerin,cogu Tr'de universite bitirmis. Lise bitirmis.  Dusunsenize dil ne kadar onemli. Kendinizi bir yerimize koyun. Cocugunuz orta okula gelmis ve derslerinden hic birsey anlamayacaksiniz. Okul toplantilarina gideceksiniz ama kendinizi ifade edemeyeceksiniz. Aile pikniklerine katilmak istemeyeceksiniz kenarda oylece durdugunuz icin. Cocugunuz aktiviteler yapmak isteyecek ama siz surekli esinizi durtukleyecek ondan da ses cikmayinca sonra evladim diyeceksiniz. Doktora gidip dert anlatamayacaksiniz. Aldiginiz bir seyi geri vermek istemeyeceksiniz. Telefon, banka gibi olaylara girmek istemeyeceksiniz surekli esinizin arkasinda olacaksiniz.

Kadinlarimiz artik kendilerine bir ceki duzen vermeliler. Cocuklari icin, kendileri icin. Inanin bulundugun ulkenin dilini bilmemek gibi kotu bir durum yok. Eksik biri oluyorsun.

Bu konu nerden cikti diyecek olursaniz, burada tanidigim Mitra isimli bir Iranli kadindan. Kendisi 10 yil Tr,de yasamis. Ve harika bir turkcesi var.  Onun hakkinda baska Turk kadinlariyla konusunca, " e ogrensin artik okadar, 10 yil kalmis" diyorlar. Peki ya siz??  Siz neden ogrenemiyorsunuz? Sizin ondan ne eksiginiz var?  Kaldiki Turkce gercekten zor bir dil. Ingilizce gibi kolay degil. Bir kelimenin onlarca anlami var.

Biraz sert olduysam kusuruma bakmayin. Ama uzuluyorum. Surekli benimle doktora gelirmisin, oraya buraya gelirmisin diyen arkaaslarim oluyor. Yuzlerine bakip boyle diyemiyorum. Insanlari kirmaktan cok korkarim. Burada rahatim nedense. Hosgorun :)

27 yorum:

Unknown dedi ki...

çok hakılısın.ben kendi adıma pay çıkardım yazından.biz okulda güya almanca gördük ama ne ders hoca gelmez oyüzdende hiç birşey öğrenemedik:(
tabi bu arada ingilizcede yok.sonra liseden sonra çalışmalıydım ve de param oldu ama vaktim olmadı.sonra evlendim.oğlum olmadan bedava verilen kursa gitiim tam birşeyler öğreniyorum diye sevinirken kurs kapandı.şimdide oğlum var ve evdeyim ve bir yanım hep eksik.oğluma yetmek istiyorum.ama nasıl yapacağım bakıp göreceğiz
öptüm seni ve cihanı

Unknown dedi ki...

4 yıl 5 yıl yaşadıklları ülkenin dilini nasıl öğrenmezler , hayret doğrusu...Gerçeten halk olarak hazırcıyız, gittiğimiz yerlerde de aynı hazırcılığı sürdürüyoruz :))))

Unknown dedi ki...

Sezocum sen Tr'desin ama, yine de olsun Turkce konusabiliyorsun. Buradakilerin durumu biraz daha kotu bence... Yine ufaklik ayaklaninca ise filan baslarsin istersen

Icimizdeki karnaval : oyle ama gercekten. Hic okula gitmezsen nasil ogrenirsin ki,ya da gitsen bile hic pratik yapmassan

firdevs dedi ki...

ben bir kadin gordum , 15 yildir fransa'da yasiyormus . ama oui ve non disinda hic bir kelime bilmiyor ! burda artik kursa gitmek mecbur . yoksa oturum karti vermiyorlar diye duydum . ama gidenlerde canlarindan bezmisler sanki ! hani mecbur olmasalar asla gitmeyecekler . ben de kursa gidemedim . cunku fransa'ya geldigimde bebegim vardi . ama cd filan aldim , internette cok guzel bir site buldum , vakit buldukca calisiyorum :) bebek dergileri filan aliyorum , esimle beraber aksamlari okuyorum . okuma merakim sayesinde neredeyse hatasiz bir sekilde fransizca okuyorum :) birde fransizca konusan komsum filan olsa super olacak :p

Ay Wisch dedi ki...

İlk defa yorum yazıyorum ama bir süredir seni takip ediyorum :) O kadar güzel yazıyorsun ki takip etmeye başladığım günden beri hiçbir yazını kaçırmamaya çalışıyorum. Çünkü seni karşımda benden önce benzer şeyleri yaşamış bir örnek olarak görüyorum :)
Bu dil konusunda kesinlikle çok haklısın. Ben de Avusturya'lı biri ile evlendim, Türkiye'de düğün yaptık orda nikah yapacağız bu yaz inşallah. Senin gibi aşk uğruna ülkeme veda ediyorum ve yeni bir ülkede yaşamaya gidiyorum inşallah yakında. İngilizcem fena değil, zaten ingilizce anlaşıyoruz ama ben orda çalışmak da istiyorum. Bunca yıl okuyup Bilgisayar Mühendisi oldum evde oturmak istemiyorum. Ayrıca Avusturya'da mastera da başvurdum ve bunun için de almanca öğrenmem gerek. Ama ne kadar öğrenirsem öğreneyim biliyorum ki ilerde olursa eğer çocuklarım kadar olamayacağım. Onlar anadili gibi öğrenecek ama ben sonradan öğrenmenin zorluğunu hep yaşayacağım. Yine de pes etmiycem ve elimden geldiği kadar ilerletmeye çalışacağım. Ama dediğin gibi ne yazık ki bu çaba Avusturya'da yaşayan birçok ailede de yok :( Keşke tüm türkler gittikleri ülkenin dilini öğrenip her ortamda kendilerine yer etmeye çalışsalar. Yoksa kendi dünyalarından çıkmayan küçük gruplar halinde kalıyorlar ve yaşadıkları ülkeye yabancılaşıyorlar :( Gerçekten bu çok acı bir durum :(

İkiz Annesi dedi ki...

Benim de aklım almıyor hayatını geçireceğin üstelikte çocuğunu yetiştireceğin yerin dilini nasıl olurda öğrenmez insan.Üstelikte ona tanınan bunca imkana rağmen.Yazık gerçekten de :(
Seni tebrik ederim canım aslında isterse insanın neler yapabileceğinin en güzel örneklerinden birisin.

Minişin annesi dedi ki...

Yazdıklarına katılıyorum taze anne. Ben de 4,5 yıldır Almanya'da yaşıyorum. Allah'a şükür gelir gelmez Almanca kursuna gittim uzun bir süre ve onun sayesinde buraya geldiğimin 1. yılında doktorlara vs. kendim gitmeye, işlerimin bir çoğunu halletmeye başladım. Ancak çevremden aldığım duyumlara göre bahsettiğin yapıda oldukça fazla sayıda insan var. Buranın kendi insanları da özellikle bizim milletimizin tembelliğine o kadar alışmış olsa gerek ki bulunduğum ortamlarda ne zamandır burada yaşadığımı öğrenenler çok şaşırıyorlardı.. bu kadar kısa sürede ne güzel konuşuyorsun diyorlardı. Aslında yapılamayacak bir şey değil, yalnızca gerçekten istemek lazım.
Yazında bulunduğun yerde üniversiteye gittiğinden bahsetmişsin. Senin adına çok sevindim. Benim de buraya geldiğimden beri planlarım o yönde.. inşallah oğlumu içime sinen bir kreşe yerleştirdikten sonra bu amaç doğrultusunda ilerlemeye çalışacağım. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Firdevs, Seni tebrik ederim. 3 cocukla zor gercekten. Fransa'nin durumu maglum, hersey cok zorlasti artik. Cabalaman bile bence cok guzel.

Ay wische : Oncelikle yazdigin icin ben tesekkur ederim. Katilimlarin devamli olur umarim :) Avustuya,li biriyle evleneceksen isin cok kolay, sen hic uzulme, dili super ogrenirsin Yasini bilmiyorum ama esimin amca oglu amerikali biriyle evlenmis 24 yaslarinda adam simdi 60 yasinda ingilizce turkcesinden daha guzel. Orada dogan birinden daha guzel ve aksansiz konusuyor. Bence sen hic uzulme, esin sana yardimci olur.

Valla oyle Aylin'cim, bende anlayamiyorum.

Minisin annesi, bravo diyorum ben size ozaman :) Umarim okul isinizde olur.

. dedi ki...

Hazırcı ve emek sarfetmeyi sevmeyenm insanlarız biz Türkler...Ne yazık ki :((

New York'tan dedi ki...

Benim cevremde de cok var verdigin orneklerden, bir kismi hallediyor islerini kendi kendine gerci Ny karmakarisik bir state oldugu icin yardim eden tercuman buunduran kurumlar cok bence en onemlisi cocuklarin egitimi hatta bugun arkadasimla konustuk bu konuyu, odevlerine yardimci olamiyor cogu anne haliyle cocuklarin odev kontrolu eksik, cocuklar geri kaliyor malesef, insallah degistiriler kendilerini diye umuyorum ben :)

ahsen58 dedi ki...

benim de çok tanıdıklarım var yabancı ülkede senelerdir kalıpta oranın dilini bilmeyen ya insan nasıl bellemez yabancılar bile türkçeyi nasıl güzel konuşuyor hazıra çok konuyor bu türkler

aslı dedi ki...

Kesinlikle haklısın. Birde olay sadece çocuk olayı değil. Yaşama karışma olayı. Ülkede ne fırsatlar varmış. Ben olsam hayatta durmam, faydalanır, kendimide geliştiririm.

neval dedi ki...

hoşgeldin sevgili taze, anne sana bişey danışmalıyım iznin olursa.kızım lisede ikinci dil olarak fransızca okudu ama öğrenm ek istemediği ,zor geldiği için belki de başarısız oldu.şimdi üniv de yine ikinci dil olarak seçmiş ve öğrenmesi lazım.cd ler almış sence faydası olurmu ?
şimdiden ilgin için teşekkürler

...Bebişlerim... dedi ki...

Bence haklısın cnm ama bazı insanların beyin yapıları yeni dil öğrenmeye yatkın değildir. Bu konu tıp'tada kanıtlandı. Bazı insan 1 yılda öğrenirken kimi matematik dehası bile olsa 10 yılda istenilen seviyeye gelememişşş. Yani bence haklı olsanda bazı insanların buna yeteneği olamayacağını düşünerek bakmalısın konuya. Yardımlaşman çok güzel bence sen duyarlı bir insansın :)))) Bu arada bende bu blog dünyasında çok rahatım. Aynı senin gibi içimi rahat rahat döküyorum ve rahatlıyorum cnm :))))

Nil dedi ki...

ya bir dil ülkesinde öğrenilmezse başka nerde öğrenilir ki? nasıl bu kadar kapalı tutabiliyorlar algılarını?

Ay Wisch dedi ki...

Desteğin için çok teşekkür ederim canım :) 27 yaşındayım şuan. Eşim saolsun çok destek oluyor. Eğer vize alabilirsem 2 hafta içinde Viyana'da olmayı planlıyorum ve okul kaydımı yaptırıp direkt almanca kursuna yazılacağım. Zaten B2 seviyesine kadar bitirmem gerek kursta mastera başlamak için, zaten C seviyesi advanced'e giriyor ama ben bir gün onun da sertifikasını almayı umuyorum. Dediğin gibi inşallah 50-60 yaşına geldiğimde almancam ana dilimden daha güzel olur :)

Unknown dedi ki...

Ebruli gunce : ne yazikki

Seyma, aslinda cok haklisin okul olayi cok onemli. Bende cok gordum turk cocuklari geri kaliyorlar.

Ahsen : ihtiyac duymuyorlar cunku islerini goren birileri muhakkak cikiyor

asli : firsat cok da faydalanan az

Neval, soyle diyim, ben fransaya gelmis cok uni. ogrencisi gordum. Gramerleri benden binkat iyi ama konusma sifirdi. Cd'lerle filan gramerini gelistirebilir. Yazma kabiliyetinide ama anlamasi icin izlemesi ve dinlemesi sart. Ben kendime bir suru mail arkdasi bulmusdum. Fransizca yazismak icin. Eger kizin ilgileniyorsa benimle baglantiya gecsin. birsorunu filan oldugunda sorsun. Ona cok guzel internet siteleri adresi verebilirim. Oyunlarla ogrenme cok guzel ve de eylenceli.

Bebislerim : simdi sizin dediginzde dogru ama birde soyle birsey var, ben kimseye gelsin perfect konussun demiyorum. Kendi kendine yetecek sekilde olmali bir insan. Yani ben inanmiyorum 25 yasindaki bir insanin beyni hic mi almaz. Benim dil sinifimda 60 yasinda bir kadin vardi. Kapasite olayi cok farkli ama burada kimse akedemik dueyde ingilizce beklemiyor.


Kucuk Mucizem :) BIlmem valla

Ay Wische : bencede daha yasinda genc, ogrenmemen icin hic bir neden yok yani, benim kuzenimin eside simdi super almanca konusuyor cunku kuzenim almanyada dogup buyudu evde hep almanca konusuyordu. Esi 30 yasinda almanyaya gittigi halde simdi cok iyi.

Sitare dedi ki...

yazdıklarında kesinlikle çok haklısın.bi gariplik var ama anlamadım yani.kültürden mi geleneklerden mi kadınlar hep geride.utanç verici aslında.biz nasıl gelişmiş ülke olacağız hiç anlamıyorum:(

Deli Anne dedi ki...

Ben de 3 yıl Rusya'da kaldım öğrenemedim. Ama küçük bir çocukla ve Türklerin içinde idim. Gene de imkanları zorladım; kursa gittim bir kaç ay... üstüste değişen hocalarla baydım.. ara sıra çalıştım.. lakin dehşet bir dil.. çok zor çooook! Alfabeyi sökmek sorund eğil ama her kelimenin binlerce eki var nerdeyse.. zor velhasıl.. Tüekçe gibi ekler çok değişiyor.. Ama Kanada şartlarında olsam zorlardım .. hakikaten kolaylık var orda..

Unknown dedi ki...

Deli anam, ruscada cok zor bee, ben Da'dan baska birsey bilmiyorum. Ingilizce gibi degil rusca. ciddi emek ister.

özlemnitta dedi ki...

Son çalıştığım yerdeki patronum uzun yıllar Avrupa'da yaşamış,orada evlenmiş ve üç çocuğunu da orada büyütmüş bir iş adamıydı.Yıllar yıllar sonra Türkiye'ye dönüş yaptığında çocukları tek kelime türkçe konuşamıyorlardı.Çocuklarına ana dillerini öğretmemişlerdi..Birde böyle insanlar var.Hep birşeyleri eksik yapıyoruz ne yazık ki!

Mutfak Dili dedi ki...

Canım yazın çok güzel. Çok haklısın. Gerci bizim burda okumak, dil öğrenmek isteyen çok türk hanım var. Ama bazılarınıda taıyorum 7 8 senedir burda hiç umrunda değilmiş gibiler.
Bu arada sen burdamı unverisite okuyorsun? Maşallah çok güzel tebrik ederim. Başarılar dilerim. Okumanın yaşı yoktur. Her zaman okumak lazım.
Sevgilerle...

Mrsgul dedi ki...

dil buyuk sorun. Ben 5 yildir londradayim. ingilizceyi biliyordum goye buraya geldigimde. turkiyede hazirlik universite falan derken...ama buraya glince yeni bir ingilizce ogrenmek zorunda kaldik. tabii hic tercuman kullanmadik. avukatimiz, doktorumuz herseyde kendimiz hallettik. ben de cehalete dil ogrenmemeye karisiyim ama bazen insanlar o hale geliyor ki, ozellikle yurtdisinin kosullari turkiyeden cok rahatmis gibi saniliyor. burda hersey yapilabilir saniliyor ama maalesef biz cok insan calismaktan ve de cocuklari da varsa ayni anda cocuk bakmaktan kafasini kaldirip da kursa gidemiyor. ozellikle cocuklar dil bilmeyen ebeveynden okulda cok utaniyorlar. ve odevlerde yardimci olamaamaktan tutun da ogretmenlerle iletisim kuramamak ve arkdaslarin aileleriyle gorusememek gibi tum bu konularda cocuklar cok buyuk problem yasiyor. o yuzden ben de simdiden hem egiitim sistemine yetisebilmek hem de dil problemi yasamamak icin en azindan okula gitmesem de turkce TV, radyo takip etmiyor ve mumkun oldugunca sosyal hayata katilmaya calisiyorum. Dergi ve gazate kitap cok yararli oluyor...

Mrsgul dedi ki...

@deli anne, ben ruslarla calistim 3-4 yil kadar. o ne cilveli dildir oyle yaaa :)) tabii yazmak ve dilin kendisi iyyykkkkk coook zor.!!

Unknown dedi ki...

Sihirli gunce, evet oylelerde oluyor. Yazik olan cocuklara oluyor.

Mutfak dili, evet burada devam ediyorum. Ama simdi evdeyim yarim donem dondurdum, oglumu krese veremedim.

Banucum inan cok haklisin. Dusunsene canindan cok sevdigin cocugun senden utanacak, cok kotu birsey bu. Ben kendimden cok cocugum icin bile ogrenmek isterim. Ilerde arkadaslarinin anneleriyle tanismam gerekir.

neval dedi ki...

ilgili ve aydınlatıcı cevabın için teşekkürler, sevgili taze anne.

Unknown dedi ki...

Ne demek :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...