12 Ağustos 2011 Cuma

Kres Sorunsali....

Kres noktasina son noktayi koyuyorum....

Cocuk krese nasil alistirilir

Ilk zamanlar arkamdan boyle bakiyordu. 

Cocugunuzu krese verecekseniz eger, bizim yaptigimiz gibi birden butun gun birakmayin. Bir hafta onceden alistirma yapin. Mesela , ilk gun onunla 30 dakika kalin. Sonra beraber gidin. Ikinci gun. 10 dakika kalin sonra gidin, 30 dakika sonra onu almaya gelin. Ucuncu gun, birakin gidin 1 saat sonra alin. Bu sekilde birkac gun onceden krese alistirin.

Yukardaki fotografa her baktigimda aklima Nihan geliyor. Bizim evler gibi daginik cocugun alismasi normal demisti :) Hala guluyorum :)

Korkularimiz
Ben krese vermeden once cok seyden korktum. Nasil alisacak, nasil uyuyacak, cunku cihan elimi tutarak uyumaya alismisdi. Ama hepsi 1 bucuk hafta icinde duzene girdi. Kendiliginden uyumaya basladi. Diger konu kucaga alinma konusuydu. Herkes kreste cocugu aglatiyorlar, almiyorlar kucaklarina diyordu oyle bir durumda hic olmadi. Kadin hemen aliyordu.
Ilk gunler cihan kresin kapisindan girdigimiz anda agliyordu, Vahapta bende cok uzuluyorduk Beni okula birakana kadar konusmuyorduk. Firtina oncesi sessizlik gibi, sonra kavga ediyorduk, Vahap okul gereklimi bende hayatim boyunca evde cocuk mu bakcam diye sacma sapan kavgalar... Ama inanilmaz birsey 2 hafta sonra Cihan cok degisti. Krese verdigimizde kadina ve oradaki herkese gulucukler atiyordu. Ve dune kadar heraksam almaya gittigimde beni gorunce agliyordu, ama dun aglamayi biraktim, heyecanlandi ama yanima dogru gelmedi :( Oyuncaklariyla oynamaya devam etti :) Kadin diyorki biraz zaman gecsin aldiginda aglayacak :( Sevinsemmi uzulsemmi bilemedim. Ama guzel birsey. Sevip mutlu olmasi.

Kresi sevip sevmemesi 
Sonraki hafta uykulari duzenli olmaya basladi.


Diyelimki 1 ay gecti ama cocugunuz hala agliyor, o zaman sorun kreste, kresteki herhangi birsey yada biri cocugunuzun kalbini fetedemedi, ya da cocugu rahatsiz eden bir durum var. Bu gibi durumda kresi degistirmeniz en iyisi.

Yandaki fotoyu gorunce Sevgi baska bir tepki gostermisti ama cocugun uyumasi iyi birsey...Normalde besikler var, ama cocuk nerde rahat hissederse oracikta uyuyor. Cihan bu mavi seyi cok sevdi hep onda uyuyormus.

Kresin faydalari
  • Kreste cocugunuz gercekten sosyallesecek. Ister bebek olsun isterse 2 yas ustu. 
  • Yeme aliskanligi daha bir duzenli olacak. Cevresindeki diger cocuklari yerken gorunce oda yemek isteyecek.
  • Eger yeni anne ya da babaysaniz, ve herseyi bizim yaptigimiz gibi pure olarak veriyorsaniz ve bundan cok rahatsizlik duyuyorsaniz tam yerine geldiniz :) Cocugunuzun elinde sizin hayatta veremeyeceginiz herseyi goreceksiniz. peynir, ekmek, kraker, tost, elma, mango vs....
Kresten sonralari eve yuruyuslerimiz.
  • Cocugunuzun uyku aliskanligida duzene girecek.
Evde cocugunuza sizden iyi kimse bakamaz bunda hepimiz hemfikiriz ama, birde su acidan bakin, oz elestiri yapalim. Cocugunuzla evde kaldiginizda herseyi belli saatine uygun olarak yapiyormusunuz? Yemesi, icmesi, uyumasi, ara ogunleri , okuma saati, oyun saati, disariya cikma saati vs... Kreste bunlarin hepsi ayni saatte yapiliyor. Bence bu guzel birsey. Ben yapmiyordum, ev islerim, yemegim, dizilerim, disariya cikmalarim, her konuda o bana ayak uyduruyordu.

Diger bir konu, Turkiye'de yasayanlar degilde disarda olanlar beni anlar. Burada cocugun cocuklarla gorusme imkani neredeyse yok. Cocugun tek gordugu anne ve babasi genelde ara sira parktaki birkac cocuk. Ama kres cocuk dolu. Cihan krese basladigindan beri, boyle baska bir aktif oldu. Evin icinde hic durmuyor, sessizligi gitti, yaramaz bisey oldu :)

Eksik taraflari :
2 yas ustu cocuklarin hergun disari cikma olayi var ama bebek odasinda oyle bir durum yok. Yani butun gun odada kapali kalmalari bence kotu. Tabi bizim kres boyle her kres farkli oluyor.
Cihan'in odasina bakan kadin biraz yasli ve sanirim burnu koku almiyor, Cihan'in poposunu gec temizledigini dusunuyordum. Gecenlerde soyledim. bir haftadan beri hic kizariklik yok simdi.

Yemek konusu
Simarik :)
Bizim kreste herseyi kendileri mutfakta yapiyorlar.
Kres hergun makarnali tavuk corbasi yapiyor. ogle aralarindada yine orada muffin, havuc, kereviz gibi ellerine verilecek seyler. Onun haricinde, sizin biraktiklarinizi da veriyorlar.

Anneye faydalari

Iste bu konu say say bitmez :)
Okula rahat rahat gidiyorsunuz ya da ise, cocugunuz bide artik gule gule kadinin kucagina atliyorsa iciniz cok rahattir. Sonra okulu asmak istediginiz zamanlarda yine  krese goturursunuz :) Evinizi temizlersiniz, yemeginizi yaparsiniz. Sonra 2 saatte uyuyup cocugunuzu alirsiniz. Yepyeni bir insan cocugunuzada baska bir enerjiyle sarilirsiniz.
Cihan krese basladigindan beri bende duzenli spora gidiyorum. Cok rahat oluyor.
Ara sira vahapla gun icinde kacamaklar bile yapiyoruz.
Universite artik gozumde buyumuyor. Derslerimi yapar oyle cihani alirim diyorum.
Mutlu
Kres beni bayagi cesaretlendirdi yemek konusunda, artik korkmadan bir cok sey verebiliyorum.

Disleride var :)
Aklima simdilik bunlar geldi...
Cok seker :)

10 yorum:

Deli Anne dedi ki...

Çok iyi olmuş çok maşallah:)

hülya dedi ki...

keşke o kreşten burdada olsa yada ben çalışsam benim oğlana bakan biri olsa, sıkmasak birbirimizi,azcık özlesek,ne güzel okurken içim açıldı ama ya benim gerçeklerim....

neval dedi ki...

hep endişelendik de kreşe veremedik,senin adına sevindim

Unknown dedi ki...

Ben de çok faydasını gördüm kreşin...Çok da memmnundum birde evime yakın olsaydı daha daha memnun olacaktım...
Her gün aynı çorbayı mı yapıyorlar kreşte ?
Cihan ın dişleri çok şirin , yerim ben o küçük adamı :)))))

Unknown dedi ki...

Ha bu arada ,minik kaçamakları da ihmal etmiiyon taze aşık :)))))))))))))))))))))))))))

Sitare dedi ki...

okudum okudum okudum.ağlayasım geldi niye bilmiyorum.sanırım sen haklısın ggül.biz neyi niye zorluyoruz.nefes alışımız bile bu minik afacanlara endeksli halde.
akşam eşime dedim bu kez.yarım gün bile olsa versek mi kreşe dedim.ne gerek var ben şikayet mi ediyorum dedi.öff.şikayet etmiyor ama bunalımın içinde ben anlamıyor muyum:(
cihanı uykulu görünce vicdan yapmıştım.hani rahat yatağı anne kokusu varken oralarda uyumasın ya diye iç geçirmiştim yalan değil.ama yanlış hislermiş zira sen de oğlunda keyifli baksana.yazından fışkırıyor adeta enerjin.
yakın zamanda nitelikli bir karara ulaşmayı diliyorum kendi adıma.sevgiler.

dilek dedi ki...

valla bencede kreş gerçekten hem anne hem çocuk için iyi bişey.....cihanın fotoları yine süper....3 dişli canavar:)

YAŞAMSAL GANİMETLER dedi ki...

ohh kıyamam ben ya çok küçük..=(((ben kızımı 2,5 yaşında oyun grubuna vermeye başaldım haftada 3 gün 2 saatti.sonraki yıl yarım gün verdim sonra ki yıl tam gün ve en son anaokulu yarım gün bitirdik şimdide en büyük kabusum başlıyor okul..ne yapıcam ben yaaa..minişim eylüşüm var bir taraftan veli olmak başka bişey...acayip seneye giriyorum...çocukların yavaş yavaş alıştırılmasından yanaıyım ben..birden oldumu çocuklar dengesi değişiyor..hımm annemize bir bilgi sizin kararlılığınız çok önemli bütün iş burada bitiyor emin olun..sevgiler=)

Blogger Bolat dedi ki...

Yerim o dişleri ben :)

Ebru dedi ki...

Seni ne zaman okusam aklıma yaşadıklarım geliyor ve seni hep güçlü görüyorum.
Özlemişim sizi hem de çok
benim için öp cihanı

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...