18 Aralık 2010 Cumartesi

Karismasinlar Bana

Henuz 4 aylik bir anneyim. Daha oncesinde de sadece ikizleri (kizlardeslerimi ) bebek olarak gormustum. Sonrasinda hic bebek tecrubem olmadi. Uzakta olmamizin verdigi avantaj mi desek desavantaj mi desek, Vahap'la herseyi arastirarak ogreniyoruz. Itiraf etmeliyim baslangicta her  kulaktan cikan sesi dinliyordum. Cihan'in kolik olmasi ve ilk 2 bucuk ay neredeyse hic uyumamasi, surekli aglamasi, evet cocuk hep agliyordu. Bende hep kucagima aliyordum. Ancak o sekilde susuyordu. Bu arada cevredekilerden : "Birak aglasin, yoksa kucaga alisir" sesleri yukseldi. Dinledim. Uzun zaman Vahap'a alma dedim. Sonra gaz problemimiz en kotu olaniydi : bir tutam sekerle kimyonu kaynat cocuga ver, muskat kat sutune, hindistan cevizi vs...vs... vs... Cocuk hickiriyor limon ver hemen... Cocuk kakasini yapamiyor sapun parcalari sok. Zeytin yag sur, cocugu fazla sakinma, aman resimlerini facebook'a koyma nazar deger, aman disari cikarma hasta olur, kirki cikana kadar bekle, aman bebegi cok slkl giydir, cok usur. Elleri ayaklari soguksa usumustur vs...vs...vs..

YETERRRRRRRR.....!!!!!

Hicbirini sonrasinda dinlemedim. Neden mi? Cunku artik annelige alisiyordum. Ve interneti kullanmayi biliyordum. Internette o kadar cok gereksiz bilgi donuyorki. Ve cogu insan google'da yaptigi aramada ilk siradaki seyi okuyup tamam budur diyor. Daha cok ingiltere, kanada, ve amerika saglik bakanliklarinin sitelerine bakiyorduk. Kolik bebekler icin birsuru sey yazildigini gorduk. Tedavisi yokmus. 3 ile 6 ay arasini buluyormus gecmesi. Bebeginizi bol bol kucaginiza alin, alisir diye korkmayin, yaziyordu. Titresimi severmis kolik bebekler, birde arabayi,  kurutma makinesinin titresimi de hoslarina gidermis, ugultulu sesler , sac kurutma makinesi, bulasik makinesi, supurge. Gercekten ise yaradi. Cok rahatladim. Geceleri uyumasini saglamak icin sadece 5 dakika arabayla tur atiyorduk ve Cihan aninda daliyordu. Degisik ortamlari da seviyordu. Hep salon da durmuyordum. Yukari asagiya cikiyordum. Boyle 1 ay gecti. Simdi cok sukur oglum kendi kendide oyalaniyor.

Simdi bu olay gecti ya, yeni karisacak konu buldular. Rahatligimin nedeni okunmayacagini biliyorum ve belki basina gelenler varsa dinleme gibi bir hataya dusmesinler.

Cihan'a  anne sutu veriyorum. Ilk iki ay geceleri sadece 30 ml. mama veriyorduk, uyumasini sagliyordu, sonra kestim. Buradaki benden birkac yas buyuk bir iki cocuk annesi arkadaslarim, neden cocuga yemek vermiyon diyorlar. Yahu neden vereyim ki? Doktorlar, uzmanlar bas bas bagiriyor 6 ay sadece anne sutu diye. Cocuk zaten 2 ay sonra alacak ek gida, neden sutumden yararlanmasin. Anne sutunun mucizeleri kanitlanmis bir olay. Nasil cevap verdiler bana " doktor ne bilecek" !!! Inanamadim. Yahu, dedim, adam 10 yil okuyor. Sen ondan daha mi iyi bileceksin. Sonuc olarak bu arkadasim 3.cocugunu dogurdu, oglu cihandan 11 gun buyuk, ve cocuga havuc ezmesi, meyve yogurtlari, patates ezmesi, yemeklerin ( evet yagli, salcali)  suyundan veriyormus. Yuh dedim. Sutun bol, neden sut vermiyon. Cok seviyor diyor. Ben de sustum...

Gecenlerde bu sakinma grubu bize geldi. Biri Cihan'in emzigini aldi, sosisin ( yagli ve baharatli ) yagina bandirdi, Cihan'in agzina goturmeye calisirken, ben yirtici bir anneye donuserekten kendimi yavrumun uzerine siper edip, sen napiyorsun, delirdin mi diye bir bagirdim. Sonra da, adim pimpirikliye cikti.

Sonra, neden kendimi savunayim ki dedim, bu benim cocugum . Karpuz yetistirilir gibi cocuk mu yetistirilirmis. Aman bosver, abartiyorsun, cok sakiniyorsun, diyenlere artik sakinmadan cevabini veriyorum. Cocuk bu diyorum, kedi kopek degil. Tabi okuyacagim, tabi kitabina gore buyutecegim. Bu bebek, 0 -6 yas arasi ne verirsen onu alir. Cocugu simartmak ile cocuga iyi bir disiplin vermek cok farkli seylerdir.

Cocuguma kitapta okuyorum, onunla yuzme seanslarina da katilacagim, onu onlarin yaptigi gibi Mall'a goturup pesimden mal mal gezdirmeyecegim. Activitelerede yazdiracagim. Ona bas bas bagirmayacagim, karsima alip bir yetiskinmis gibi iletisim kurmaya calisacagim.

Istediklerini desinler. Umrumda bile degil.
Ohh bee rahatladim...

14 yorum:

Ebru dedi ki...

Harika bir karar. Benze şeyleri galiba her anne yaşıyor. ben de daha hamilelikte kitaplara bir başlamıştım hala da araştırıyorum. Annem kitapla çocuk büyümez dedikçe:) doktor bir anne çocuğunu ne zaman doktora götürmesi gerektiğini anlar merak etme demişti. alıp alıp doktora görürmedik her ateşte her sorunda. ida da kolikti. kucaklama dedikçe ben bırakmıyordum. büyüyünce yanına yatırmalar başlar. hala teklif sunarım ne zaman istersen yanımıza gelebilirsin diye o güveni vermek dokunmakla, sarılmakla mümkün. birçok annenin işine geliyor tv açıp karşısına oturdutp çocuğu reklam izlemeyi seviyor der. onlar değil siz seviyorsunuz derim. haftada 1 gün gününü kendisi belirler bilgisayar ve haftada maksimum 2 saat (kendisi seçer) tv izni var. hafta içi pc kullandı biliyorum ki yarın zorlayacak yine. çocuklar hep şansını dener baştan baştan hem de. her çocuğun farklı özellikleri farklı zevkleri var benim doğru dediğim başka bir bebekte işe yaramayabilir. anne kendisi buluyor doğruyu zaten. aklım almıyor çocuğu ardına takıp bön bön gezenleri.

oğluşum ve babası şimdi sinemada:)) ayaklarımı uzattım çayım elimde ohh:))
Destekliyorum harika kararlar almışsınız.

öznur-ata dedi ki...

tatlım bazen büyükleri dinlemek yararlı olabiliyor.ammaaaaa dediğin doğru ne o öyle yağlı salçalı şeyler şimdiden yemekler vs..saçma yani..ben 6.buçuk ay emzirdim.5buçuk ayda sütüm azaldığı paşa doymadığı için ek gıdaya ve mamaya başladık.6.ayın sonuna doğru hem kendi istemedi memeyi ve zaten sütümde kalmamıştı..kolik falan çok şükür yaşamadık.ama ben de ilk kez anne olmama rağmen gittiğimiz her dr.tebrik etti beni çok iyi besleyip bakıyormuşum diye..gururlandım tabi kendimle..ama saçmalamadım:))7.aydan itibaren her akşam saat 8 de yatırdım uykuya..hala o saat de yatıyor..sadece şunu söyleyebilirim sana nacizane tavsiye sakın yanlış anlama canım benim..çocuklar rutini sever..Ata hep aynı saatte parka gitti,banyo yaptı ve aynı müziklerle uyudu..haliyle buna alıştı ve sevdi

Unknown dedi ki...

Televizyon, bilgisayar, elektronik esyalar cocularimizin dusmani sanirsam. Bence uygulamarin cok guzel. Bilgisayar cocugu yetistirmiyorsun, aman bana karismasinda ne hali varsa gorsun demiyorsun. Onmeli seyler bunlar.
Bende mutfagi toparlayip cayimi alacagim ;)

Unknown dedi ki...

Yok Oznur dediklerin normal ve dogru seyler. Bende rutinlerden yanayim. Sutunun gelmemesinde tabi ekstra bisey vermen en dogali ama sutun varsa neden vermeyesin. Buyukler bazi konularda hakli ama bazende cok abrtiyorlar.

Peri dedi ki...

hadi büyükler kendi eski bilgilerini paylaşıyor onlara birşey diyemem de arkadaşların yaptığı çok fena. ben de çok okuyorum, çok dinliyorum ama en sonunda kendi iç sesim ne derse onu yapıyorum, bence sen de en doğrusunu yapıyorsun

İkiz Annesi dedi ki...

Canım tabiki sen annesisin ve doğruyu sen daha iyi bilirsin mesela kucağına alma demelerine ben de karşıyım çocuk sevgiyle büyüyor doğru.Biz de koliktik hem de ikisi birden saç kurutma makinesi olmadan uyuyamazlardı sonra geçiyor.Ben emzirmenin yanısıra mama da vermek zorundaydım ikisine sütüm yetmediği için ama bir bebek hem de süt yeterli olunca emzirilmesinden yanayım.Biberona alışınca memeyi gerçekten zor tutuyorlar.Ek gıdalara gelince nacizane tavsiyem dördüncü ayda emzirmenin yanısıra ek gıdalara geçiş yapabilirsin.Meyve sularıyla başlayabilirsin mesela(ev yapımı mutlaka)yoğurt verebilirsin evde mayalayarak ileride rahat etmen için bazı şeylerin tadına şimdiden alıştırabilirsin.Ama dediğim gibi tercih ve karar sana ait kimse senden iyi tanıyamaz çocuğunu.
Uzun oldu kusura bakma
Sevgiler.

Ebru dedi ki...

gevezelik ediyorum kusura bakma:) Emzirmeye başladığım ilk hafta mastit oldum oğlum emerken gözlerimden yaşlar akıyordu. 6.aydan sonra ise dişi de çıkmıştı ve o emerken kanıyordu göğsüm görüyordum minicik çatlakta göğsüm yara diye emzirmeyi bırakan anneleri. ben hiç emmemişim ve direncim çok zayıf kız kardeşimse 2 yaşa kadar emmiş:) ayakta atlatır her hastalığı. Doktor doktor gezdim gögsüm için emme sattinden yarım saat önce kalkıyor pasumana başlıyordum sonra emiyordu tekrar pasuman ve sonra 1 saat uyku sonra başa dön:) tam 1 yıl emzirdim o halde anne ile çocuk arasındaki en inanılmaz bağ emzirmek. süt denen şey emdikçe geliyor zaten. bunu beslenmeyle ve stersten uzak durarak destekleyince mutlak süt olacak kanımca.o emdiği siz de bıkmadığınız sürece emzirmek doğanın anneye bahşettiği bir mucize buna devam etmeli:)
sevgiler cihana öpücükler.

Nisamu Style dedi ki...

Bende 6 ay kızıma sadece anne sütü verdim.Benim kızımın doğum kilosu çok iyiydi ama sonradan çok az kilo almaya başladı ve o durumda bile dokturum bana 6 ay sadece anne sütü dedi.6. aydan sonra ek gıdalara başladık.

New York'tan dedi ki...

OFF off Sinirlenmisin sen :)

Bosver, takma kimseyi, soylesinler he he de gec :)

Hekesin bir bildigi var herkesin kendine gore dogrusu var niye baskasina empoze etmeye calisirlar onu anlamam :)

Unknown dedi ki...

Ayda'nin annesi : Buyuklerin cogu dedikleri, bai seyler haric deneyimlere dayali seyler. Dediklerini dinliyorum, sonucta bir suru cocuk buyutmusler. Ama burdakileri hiiiicc anlamiyorum

Ikiz annesi : Ikizlerin zorlugunu biliyorum. Anneminde sutu yetmemisti. Ben fikirlere hep acigim ama yargilanma olayina karsiyim. Yani benim tarzima sen niye boyle yapiyon cocuga mama niye vermiyon seklinde yaklasimlara sinir oluyorum.

Nehir Ida : Gevezelik degil, oyle dusunme lutfen. Ben zevk alarak okudum. Gercekten zormus durumun, benim ilk iki hafta yara oldu, sonra bir ilac verdi hemsire verdi cok ise yaradi hemen gecti. Disleri cikinca bilemEM ama bende devam edecegim. O emdikce gercekten baska oluyor icim. Hele emerken dokunuslari filan. Asik oluyorum tekrardan.


Nisamu : Bence en guzelini yapmissin.

New York'tan : He valla . Sinirlendim :) Isin kotu yani arkadaslarimdan sogumaya basladim.

duygutufekci dedi ki...

merhaba,
nasılsın? cok uzun zman oldu okumayalı yazılarını. Vallahi kesinlikle milletin lafını dinleme derim ben.Her annnenin bir stili var çocuğunu büyürtürken ama doktorlardan daha iyi bilgiye sahıp olacaklarını duşunmuyorum. Benim burada bir arkadasım var simdi oglu 2 yasını bitirdi.Cocuk hersey yıyor bızım gıbı tuzlu ve sekerlı gıdalar yıyor. Bıskuvi yıyor, soda ıcıyor, kola ıcıyor o onları ıcerken ben delı oluyorum. Benım bebegım yok ama doktorlar bagırıyor cocuklara ıkı yasına kadar tuz ve seker vermeyın dıye.ama anlayana...
Bence sen cok avantajlısın sanıırm teksın orada.Kendi kendinize buyutuyorsunuz bebegınızı. Eğer aileler yanınızda olsaydı, karışma işini hat safhalara çıkardı.

Deli Anne dedi ki...

her söyleneni dikkate almamak gerek sahiden de.. ama ilk bebekte, etrafta da bilen ama güvenilir bir kaynak (insan) olmayınca biraz yalpalıyor insan.. söylenenleri ciddiye alıyor.. ama siz sağlık bakanlığı kaynakları ile çok akıllıca bir iş yapmışsınız.. yalnız arkadaşım;

"Cocuguma kitapta okuyorum, onunla yuzme seanslarina da katilacagim, onu onlarin yaptigi gibi Mall'a goturup pesimden mal mal gezdirmeyecegim. Activitelerede yazdiracagim. Ona bas bas bagirmayacagim, karsima alip bir yetiskinmis gibi iletisim kurmaya calisacagim." burda bazı şeyler var ki inşaallah olmaz diyeyim.. sen de inşallah yapmayayım de.. ben görrdüm ki çocuk işinde önceden şunu yaparım, bunu yapmamlar pek tutmuyor:) öperim..

Unknown dedi ki...

Duygu : hosgeldin :) Sinavlar iyi gecmistir umarim. Haklisin 2 yasina kadar kizartma, dondurma, ve benzeri seylerin verilmemesi gerekiyormus.

Deli annem : Bilmemki, aktivitelere gonderecegime eminim, belki ara sira bagiririm :) Ona soz veremem.

Sitare dedi ki...

deli anne ne demişse altına aynen imzamı çakarım:)tazecik ilk çocuklarda hep böyle olur,ben de aynı senin gibiydim.ikincide görcez seni:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...