28 Nisan 2011 Perşembe

Kisa bir ozet gecelim...

Sevgili blog arkadaslarim :) 1 bucuk ay oldu neredeyse evimden, yurdumdan ayrilali. Hep kisa kisa yazmaya calistim, fotograflarla belgelemek istedim, yaptimda. Busefer birazda gozlemlediklerimden bahsedeyim dedim. Nede olsa aylardir hep sizlerle cocuklardan filan bahsediyoruz :) Buralar cok ilginc yerler. Kadinlarin rollerini benimsedigi ve cocukla ilgili hic bir sikayetleri olmadigi yerler. Ard arda kiz olunca cevredekilerin hadi bir daha yap erkek olur baskisinin agir bastigi bir yer. Herkesin en az 4 cocugu, altindakilerinde neden az yapmis dendigi bir yer :)

Allahima bin sukur Vahap'in annesi ve kardesleri oyle deyiller. Cihan'a inanilmaz duskunler. Gerci ne kadar deyiller desemde erkek olduguna sevindiklerine coookk eminim. Gelen giden komsular hemen 2.nezaman diye soruyorlar bende okul bitince, okul ne zaman bitecek 4 yil sonra oooo daha cookk varmis yazik Vahap 40,ina gelecek :))) Iki ayri dunya, Vahap'inablasi 37 yasinda sanirim hamile simdi 6.ya. Kadini nasil korkutmuslar bu yastan sonra nasil yapacan diye, halbuki batidakilerin hepsi bu yasta yapiyorlar. Bu yasta aile kuruyorlar. Bu topraklarda 17, 18'ine gelince evleniyorlar, hemen cocuk yapiyorlar. Adiyamandakinin 4 kizi var ve daha 31 yasinda, oyle cokmuski. Sabah 7'de kallkiyor kahvaltilari, arkalarini topluyor, sonra ogle yemekleri, derken aksam oluyor, kaseti en basa sar... Aksam olunca naptiinn butun gun evdeydin...Ev hanimligi bence en zor meslek. Ve insanlarin kucuk gordugu beyenmedigi, kocalarin ne yaptin evdeydin demelerine sinir oldum...

Koyde de gorumcelerim var. Onlarinda inekleri, kecileri var. Hamile olduklarindan gelemiyorlar. 2 kere filan geldiler beni gormeye ama hergun ariyorlar. Koye gitmek istemiyorum, hayvanlar filan cekiniyorum. Tamam orada bebek buyumuyormu buyuyor ama cihan alisik degil, bit, pire uzerine atlasa bunyesi kaldirmaz ya da ben vesveseliyim....

Biraz once deli annem'de okudum, 3. cocukla ilgili. Ah deli anam gel buraya 2 hafta kal 6 cocuk bile yaparsin :)) Bizler onlara gore fazla nazliyiz, koydekiler hem ev, yemek, tarla, hayvanlar hemde bir yandan da cocuk buyutuyorlar. Sehirdekiler tarla hayvan disinda hersey. Bizler sansliyiz cunku eslerimiz bu kadin isidir demiyorlar. Herseyimize konusyorlar Yani benim Vahap'im oyle. Benim gordugum burada eslerin cogu sadece cocuk yapma faliyetine yardimci oluyor ha birde eve para getiriyor gerisine karismiyor. Tabi bir iki istisna oldugu oluyor....

Ha birde, deli anam yaninda dede, anneanne istemis. Bosverrr isteme gercekten. Ben iyki orada tekmisim dedim. Okadar cok herseyine karisacaklarki. Ben Cihan'i zibinlikla buyuttum burada sirtindan hirkasi eksik olmuyor. Artik karismiyorum. Geciciyim nede olsa diyorum. Her kafadan bir ses cikiyor. Yok oyle yapma soyle yap, tulumun icine corap, iki pantalon, 2 battaniye... Icimden KARISMAYIIINNNN diye ciglik atmak geliyor. Yemek konusunda kesinlikle zorlamam cocugumu, istemedigi anda birakirim. Cocugun yemekten sogucagina inanirim, Cihan son zamanlarda yemekten sonra kusmaya basladi, zorlamiyoruz densede ben ona bagliyorum. Anne surekli usuttu diyor, bense fazla geleni kusuyor diyorum. Yani Deli anam, bosver akrabayi, valla cocuklarini kendin istedigin sekilde buyutuyorsun, ben annemle bile kac kere cihan yuzunden kavga ettim.  Turkiye'de yasiyorsunuz. En kotusu evinize duzenli bir gundelikci alirsiniz. Burada cok hesapliya geliyor.

Ha birde burada cok ilginc bir olay biber, patlican, firinlik yemeklerin hepsini firina gonderiyorlar, ekmek firinina, onlarda firinlarina atiyorlar. Hemde hic extra para talebi de yok :) Cok guzel ama dimi :)

Gunluk yasama gelelim... Yemekler hep benden. Kaynanam beni bir ovuyor bir ovuyor, hamarat gelinim, guzel gelinim. Adim hamarata cikmis, biri misafirlige gelince bisey olmaz gul iki dakikada biseyler yapar :) Gecenlerde 45 dakikada  karni yarik yapmama cok sasirdi. Eli hizli diyor. Tabi Nursan ceviri yapiyor. Aysan abla Vahap'a dunyayi gezsen gul gibisini bulamassin demis ;)) Heryerim kalkti valla :) Herseye kosuyorum, hic oturmuyorum, kaynanam otur kizim cok yoruldun diyor :) Bu arada hala anne diyemiyorum. Cok zormus annen olmayan birine anne demek :) Adiyaman'i sevdim ama yasayamam cookk sicak... Onlar bu havaya serin diyorlar yazin o kadar sicakmiski. Ben kesin buharlasirdim. Birde evin giden geleni hiicc eksik olmuyor.
Nihancim bana hala cibildaksin demis :) He valla hep askililarla geziyorum kaynanacik bana hasta olacan diyip duruyor, bende distik no yani bisey olmaz diyorum :))

Neyse cok uzattim. Slkllacaksiniz. Bugun vakit buldukca fotografta ekliyecegim....

14 yorum:

Unknown dedi ki...

hamarat gül ne güzel sevilmişnsin.gerçi biz görmeden sevdik seni onlar içlerinde olunca daha da sevmişlerdir:))
bu arada bende hala anne diyemeyenlerdenim.teyze diyorum:))

Nil dedi ki...

gül ya ne yalan söyleyeyim isterdim çok çocuğum olsun. köyde yaşayayım. ama sanırım uzaktan güzel geliyor. içine girebilsem yapabilir miydim bilmiyorum.
ben 27 yaşımda kocayı zor buldum :)

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

ooo senin gibi geline sahip olmak büyük şans ve de böyle güzel aileye düşmekte büyük nimet :):)

Bayadır görüşemiyoruz :) Gelmiyorsun artık küstüm:) Yemek yapmaktan bize zaman kalıyo galiba:)

Sitare dedi ki...

ben dahi çok uzak bir kültür olmayışına rağmen eşimin memleketi sivasa gidince zorlanıyorum.hele ki ilk yıllar ifrit olurdum.sen daha çabuk adapte olmuşsun valla tebrikler.hem eşin yok hem çocuk kucağında.ben sıkılır çatlardım :)
aman seni iyi bilsinler bol bol gülücük at.sinirlendiğinde dahi gül.adın gibi ol.yere göğe sığdıramasınlar.minnacık somurtsan 10 sene dinlersin.
ve dediğin gibi yalnız çocuk büyütmenin çok büyük avantajları var aslında.biz entel dantel anneler göremiyoruz pek.sıkıya gelmediğimizden herhalde.
oradaki hayatlar inanılmaz zor.ama acaba eğitim alsalar böyle mi olurdu.hiç sanmam.yolla oradan 10 kadını üniversiteye.olsunlar ebe,hemşire,öğretmen .gör bak bakalım 2-3 den fazla çocuk yapıyorlar mı.ahh ahh.
öperim gül.gelirsen bu taraflara mail atıver.

annelili dedi ki...

Gül gene sıcacık samimi yazmışsın. Doğru söylüyorsun oralarda, yada bizim annelerimizde yapılması gereken yapılıyor bizim gibi nazlı değiller.

Hayatın Tatları dedi ki...

ayy şekerim süpersin walla. gülümseyerek okudum :) yok bende istemem kimseyi yakınımda annemede yakın oldum kayınvalideme de. Zor iş.

neval dedi ki...

biz alışmışız bağımsızlığa kaynanayla aynı şehirmi ? mazaALLAH.o zaman ister istemez karışma daha fazla olur,oğlanlara şikayet .ne kadar uzak o kadar iyi.

Minişin annesi dedi ki...

Gül ne güzel yaşadığın ortama hemen ayak uydurabilmen ve bu kadar kısa sürede oradaki insanları çözmüş olman. Bundan 2 yıl önce Türkiye tatilimiz sırasında Antep ve Adana'ya gitmiştik eşimin akrabalarını ziyarete.. Ondan dolayı yazdıklarını çok iyi anlıyorum. Bende orada tecrübe etmiştim yaşamlarını...
Bu arada bayağı zaman olmuş evinden ayrılalı dönüşe az kalmıştır herhalde değil mi? ;) Cihan'a öpücükler. Sevgiler.

dilek dedi ki...

heryerin kalktı haaa...:) kalksın valla:)Hakediyosun..ben olsam hiiiççç gelinim falan demem atalr gelirdim erzurum'a..(valla gazı verdim gel artık:))

doğuda öyle erkek sadece para getirir başka işe karışmaz..kadın en az 5 çocuk doğurur, evin ve çocukların tüm yükü sırtında yaşar sesi çıkmaz...öf kocalarımızı öpüp öpüp başımıza koyalım valla:)

neselihaller dedi ki...

seninle beraber ben de gezdim tatlım oraları...selam söyle onlara benden...öpüyorum seni...

Deli Anne dedi ki...

Gülom benim çocukluğum ve ilk gençliğim dbakırda geçti.. yakinen biliyorum oralardaki durumu.. Hala o vaziyette olan bir ton akrabam var.. Arada şöyle bir fark var, ordaki kadın kabullenir durumunu.ötesini berisi beklemez pek. Ama biz gözü açılan kadınlar(?!) yapamayız öyle. Bir de orda herkes kendileri gibi yadırgamıyorlar. Ve en önemlisi ordaki kadın çocuğun oyunu, arkadaşı, psokolijis ıvırı zıvırı düşünmüyor. ordaki çocuklar yememezlik etmiyor, ordaki çocuklar saldım çayıra mevlam kayıra çeklinde büyüyor. Haliyle anne bedenen yorgun ama zihnen rahat oluyor:)

Bir de ben dede, büyükanne derken buralarda etrafta gördüklerimi kastediyorum.. burda ancak yardımcı oluyorlar, pek de işe karışmıyorlar.. vs vs..

Seni sevmeyen ölsün be Gülom ayrıca.. her yerde seviliyorsun.. Ne zaman geliyorsun ist a bir daha? Sezonun evine gitcez daha

ÇokBilmiş dedi ki...

İstanbul'dan bakınca, başka bir ülkeymiş gibi geliyor.
Bu arada sayende hatrladım; http://www.kardesinisec.com/ sitesinden bir kardeş seçmiştim, yıllardır yazışırız. Uzun zaman oldu mektubu gelmedi, bir yazayım kendisine. Okulu mu bıraktı ne oldu acaba, aklıma düştü şimdi bak..

Adsız dedi ki...

vahaptan sonra onlarında gönlünü fethetmişsin :)

Adsız dedi ki...

Iyi bir baslangic

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...