21 Haziran 2011 Salı

Simdiki zamanda iyi aile cocugu olmak...

Ne zamandir bu konuyla ilgili birseyler yazmak istiyordum. Kismet buguneymis.

Herkes diyor ya hani, 'Simdiki cocuklar cok sansli' diye, aslinda kismende olsa dogru bir soz. Kismen deyisimin sebebi ise aslinda sansli olmalarinin sebebi cocuklarin bu zamanda dogmasi degil, egitimli ( okumus olmak zorunda degil ), cocuklarina en iyisini vermek icin didinen, cocuk sorumlulugunu tamamen almis anneye ve babaya sahip  olmalari...
Dun Cihan'in vucudunda birden beliren kirmizi noktalar gordum. Apo abide bizdeydi ( komsumuz ), Vahap'a bu ne, atesten kaynaklaniyor olmasin dedim. BIrden korktum aklima Sule'nin face'de dedikleri geldi. Ama atesi yoktu. Apo abide dediki, aman endiselendirme adami simdi cocugu alacak acile goturecek. Sonra da Vahap'la ciktiklarinda eklemis, araba kazasi gecirdiklerinde kizi Zelal butun gece kusmus. Ve kizi sabaha karsi hastaneye goturmus, bu yaptigina ise sogukkanlilik diyor. Vahapta, senin yaptigin dupeduz ihmarkarlik demis. Hal boyle olunca adimiz cikmis herkes bizi pimpirikli anne ve baba olarak biliyor. Neyse bilsinler...

Hani insan kendi cocuklugunda yasamadigi herseyi cocugu yasasin ister ya. Vahapta da onu sezdim Cihan dogdugundan bu yana. Bizimkilerin maddi durumu hep kotuydu. Yani ikinci cocuk yapmalari bile 6 yili bulmus. ( Yine de korunmak akillarina gelmis ) Bana yapmak istedikleri seyleri yarim yamalak yapmislar. Annem, kiz meslek lisesinde temizlik gorevlisi olarak calismis 2 yil. Onlarda beni 4 yasimda kreslerine almislar. Herseyim ikinci eldi. Ya da gelen hediyeler. Annemde babamda ilkokul mezunu olmalarina ragmen ilk cocuklariyla ilgilenmisler. Onlari bitiren ekonomik sorunlar, aile ici anlasmazlik, sevgi ve sayginin kalmamasi vs... Bozuk bir aile olup ciktik. Vahap'in durumu ise cok farkli, babasi cok varlikliymis. Aileside. Amcasi eski adiyaman milletvekiliymis, ailedeki herkes ( kadinlar haric ama simdi kadinlarda ) doktor, avukat, ogretmen, muhendis vs.... Ama buna ragmen Vahap cocuklugunu pek de iyi tanimlamiyor. Iki esli bir baba olmasi, ve cocuklar arasinda husumet olmasin diye Vahap'i cok kayirmis. Vahap anlatir bazen, babam Vakko'dan giyinirdi benim belime takacak kemerim yoktu tel gecirirdim. Babasi herseyi kendisine yapmis. Ic camasirlarina kadar herseyi abilerinin kuculenleriymis. Ne zaman ogretmen olmus, goreve baslamis, o zaman oda cocuklugunun acisini surekli alarak cikarmis. Ben Vahap'i tanidigimda, dolabi etiketli ama giyilmemis marka kiyafetlerle doluydu.

Ornekleri bitirdik, iste su anda bizim yaptigimiz, aman biz gormedik o gorsun, herseyi olsun, hicbirseyden eksik buyumesin... Belki yanlis belki dogru. Vahap  iyi biri olmayi ogretirsen doyumsuz biri olmaz diyor. Su anda bebek, zeki olmasi, beyin gelisimi bebeklikten baslarmis.

Konuyu fazla uzatmayim ciktim, simdiki zamanda iyi aile cocugu olmak dedik, evet, hamileyken dogumdan sonra hep su lafi duydum :

- Ben ogluma 1,2 dolarlik cin mali oyuncak almam.
-N'olacak herkes aliyor, kimin cocuguna bisey olmus.

- Ben oglumu sirf bana engel olmasin diye televizyonun karsisina birakmam.
-N'olacak herkes birakiyor.

- Biz evde sigara icmiyoruz.
-N'olacak herkes iciyor.

- .....
.................


Evet cevabini simdi veriyorum, Ne olacagini su anda kimse bilemez. Sonuc olarak hepsi bir sekilde yasayacaktir. Ama cocugunu daha iyi bir yere getirmek ailenin elindedir. Bundan belki  50 yil once cocugun kaderi babasinin ne isle ugrastigiyla ilgiliydi. Baba isciyse oda isci olurdu, ama simdi oyle degil. Yani kendi kaderini cizebilir. Bunun icinde biz elimizden geleni yapmaliyiz... Bizler bu sorumlulugun bilincinde oldugumuz icin cok cocuk yapmaktan cekiniyoruz. Bir sekilde buyur bilincinde degiliz, nasil buyuyecegini dusunuyoruz. Marifet cok cocuk yapmak degil, sahip olduklarini hayirli evlat yapabilmek. Bu da en zor olani...

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Zaman çocukların değerli olduğu bir zaman canım....

ASLI dedi ki...

bizler cocuklarimiza ayna gibiyiz.Ada biz ne dersek onu diyor,ne yaparsak onu yapiyor.Yaninda birinin hakkinda konusursak oda ilerde ayni seyi yapar.Ben cöpü özellikle onun bana baktigi zamanlarda cöp kutusuna attim.Simdi biraksam yerdeki bütün cöpleri o toplayacak :)
Hee bu ilerde de devam eder mi bilmiyorum ama iyi örnek olmak cok önemli.Bir örnek daha blogda da yazarim sürekli.Adanin hangi mekanda ya da kimlerin yaninda davrani$ini sekillendirdigi benim icin cok mühim.Örnegin bir cocuk annesinin önünde yapmadigi davranisi baska yerde yapiyorsa O egitimte bir gariplik vardir demek.icdisiplin cok önemli.

İkiz Annesi dedi ki...

Kesinlikle haklısın canım marifet çocuğunu doğru büyütebilmekte..
Çok evhamlı değilimdir ama vücudunda kırmızı benekler görsem ateşi olsa da olmasa da hastanede alırdım soluğu bu pimpiriklik değil sorumluluktur bence..

neval dedi ki...

aman ben görmedim çocuğum görsün düşüncesi,istemeden herşey verilen çocuk doyumsuz olamya aday değilmi ?

Kronik Bunalim ... dedi ki...

Bosver pimpirikli desinler Gul, cok guzel bir yaziydi, bir cirpida okudum.. bende bu konuda cok muzdaribim bizede herkes aynisini diyor.. Benim anlamadigim herhangi birinden bir emanet aldigimiz zaman ne kadar titizleniyor, dikkat ediyor, kirmadan geri vermeye calisiyoruz oyle degilmi canim ? Bu miniklerde bize Allahtan birer emanet.. pedagoglar bas bas bagiriyor cocugun kisiligi karakteri bebekliginde sekillenmeye basliyor diye .. cevremde o kadar cok ki ot gibi buyuyen cocuklar inan hayret ediyorum, 8 yasinda cocuga ismini soruyorsun cvp veremiyor bilgisayar oyunlarindan, tv karsinda oturmaktan cocuk resmen ucmus baska bi dunyada yasiyor..

ben bebemin yiyecegi meyvesinden puresine sebzesine kadar herseyi bio secmeye calisirken, bekleme salonlarinda mikrop kapmasin diye birimiz sira beklerken, birimiz bebisle arabada beklerken, degil cocugumun yaninda sigara icmek, iceni dahi parcalayacak panter gucundeyim .. ister pimpirikli yaftasi yiyeyim, ister gormemisin cocugu olmus muhabbetine girsinler, ben oglum icin elimden geleni yapmakla yukumluyum ..

Unknown dedi ki...

COk dogru demissin Ilknur.

Asli bence yaptigin cok guzel. Dedigini ben cok cocukta gordum, ya da annesinin yanindaki haliyle baskalarinin yaninda farklilasiyorlar.

Aylin, bende korktum, hemen doktor arkadasimizi aradik. Yani durduk yere kirmizilasmasi normal degildiki, insan umursamasa tuhaf olur.

Neval, o dedigini cok konustuk Vahapla, cocugu doyumsuz yapan istedigi herseyin alinmasi ve zamanla tatmin olamamsi hep fazlasini istemek, su anda bu ayrimi bilemez ama ilerleyen zamanda buna da dikkat etmeliyiz, doyumsuz bir cocuk olsun istemiyorum.

Kronik bunalim, cok haklisin, bende senin dediklerinin hepsine dikkat ederim kim ne derse desin ne dusunurse dusunsun, onlar bize emanet.

Unknown dedi ki...

bence doğru yoldasın devam et canım..

Mecda dedi ki...

Hay ne guzel yazmissin...En cokta Zelal'e uzuldum...Gerci belki onlar kendilerince dogru olani yapiyorlar amma ve lakin ayni sey benim basima gelseydi, daha kaza aninda acilde bulurdum kendimi heralde...Tamam bende normal degilim, paranoyak diyorum kendi kendime...Ay aslinda yazilacak cok sey var ama ben Rey'in isten cikmasiyla hic bir seye odaklanamaz oldum...Tekrar soyluyorum ellerine kalemine saglik...

Adsız dedi ki...

http://www.kigem.com/content.asp?bodyID=2906

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=YazarYazisi&ArticleID=898739&Yazar=ORAL%20%C3%87ALI%C5%9ELAR&Date=15.09.2008&CategoryID=98

Sağlıkla büyütün...

Ebru dedi ki...

Benim seni sevme nedenlerimdendi yaşına ve yalnızlığına rağmen bildiğin yolda dosdoğru ilerlemen. Hatırlarsın aynı konuyu telefonda da konuşmuştuk uzun uzun.
Zaman zaman yansıyor hepimizin yazdıklarına geçmiş. 2.el de olsa büyüdük işte şimdi savruluyoruz biraz ala ala ama kıyamıyoruz da.
Özellikle de gıda maddelerinde ve oyuncakta ben de çok titizleniyorum.

Bu arada Cihanın döne döne uyumasına bayılıyorum benim için öp boncuk yaaa.

Adsız dedi ki...

samimi guzel bir yazi olmus...
bu kucuk yasta akilli ve iyi bir anne oldugun icin seni tebrik ederim. Sevgilerimle,
M.

Nil dedi ki...

Şu anda 2. çocuk için hala düşünüyorsak bu çocuklarımızın geleceği içindir. Tek dileğimiz onlara iyi birer eğitim vermek. gerisini kendileri zaten yapacaklardır.
Hoş kızım var benim veririm zengin birine oldu da bitti maşallah :) okuyacak dirsek çürütecek boşu boşuna :)

Adsız dedi ki...

çok güzel yazmışsın ve de hepsi doğru canım, şanlı işte çocuklar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...