21 Ocak 2014 Salı

Uc bucuk yillik annelik ozeti.....

3 bucuk yillik anneligimin bilancosunu yapinca, anneligimin bazi etaplari oldugunu farkettim....

- ilk 6 ay cok zordu. Kolik bir bebek gercegiyle karsilasmistik. Uyumayan bir bebekle bas basa kalmistik aylarca.
- Disleri beni cok zorlamamisti...
- Uykulari hep duzensizdi.... Hala duzensiz...

Ikinci cocukta yapmam dedigim seylerden biri, asla asla asla, kendi yatagimda yatirmam, gece 20 defa da kalksa kendi yataginda yatacak. Deli gibi de aglasa, yatagima almam.... Cihan uc bucuk yasinda hala ayiramadim. Hala Vahap'i asagiya gonderiyor. Hala bana yapisip uyuyor... Koskocaman yatakta resmen beni kovaliyor gece boyunca....

Yemek olayinda sorun yok, yani aslinda sorun var, cogu anneye gore benim cocugum ac yasasa da ben Cihan'i asla yemek ile zorlamadim. Onun bilincli bir cocuk olduguna hep inandim, yemesi gerektigi ve durmasi gerektigi miktari kendisi bilir. Saatlerce onunde oturup ye yavrum diye ne bagirdim ne de yalvardim.

Cocugum evi pisletir ya da derilerimi cizer diye, eline kalem vermemezlik yapmadim... Egitim fakultesinde olmanin tabi hayatimda cok artilari oldu. Cocugun motor becerilerini gelistirmesi onun icin cok onemli.

Genc yasta anne olmanin tabiyki eksileri de oldu... Kitaplara bagli kalmaninda...

AMA,  "herseye karisan", "herseyi bilen",  "herseyi senden iyi bilen" anne ya da anne olmayan kadin gruplari hicbir zaman bitmedi....

- Cocugunuza siz degil kres bakiyor....
-Asla iyi bir anne degilsiniz...
- Cocugunuz zayifsa sizin sucunuz cunku yemek icin zorlamiyorsunuz...
- Babayla cocugunuzu korkutmuyorsunuz....
-Cocugunuz sizden korkmuyor, saygisiz olacak...
- Cocugunuz isiriyor, vuruyor, bagiriyor hepsi sizin sucunuz...
- Surekli kendi cocuklariyla sizin cocugunuzu karsilastirirlar...

Bu liste aslinda uzar  gider.... Aklima simdi bu kadar geldi... Sakin benim yaptigim hatayi yapmayin, bu insanlarin yargilamalariyla kendi anneliginizi sorgulamayin.  Bu demek degil, hicbir elestiriyi haketmiyorsunuz, gercekten bilincli elestirilere acik olmaliyiz ayni zamanda.

Ben iki haftadir Cihan'in tuvalet egitimine takilmis durumdayim. Inanilmaz elestiriler aldim.

- Kresde ogrenmiyor mu? Ne bicim kres,
-Tembelsin, cocuguna bir tuvaletini yapmasini ogretemedin,  kocaman cocuk oldu.
- Az evde dur, cocuguna ogret.
- Zorluycaksin, bagiracaksin, kizacaksin, tutarsa tuttsun, nereye kadar tutacak, ne psikolojisi, bak benim cocuguma...

------

Bilincli elestiriler size once neden gec kaldiginizi  sorar, sonra yardimci olmaya calisirlar, fikir verirler, sizi hemen yargilamazlar.

Bugunluk burada kesecegim, yarin ya da onumuzdeki gunlerde Tuvalet kabusunu yazmak istiyorum. Belki benim gibi olan annelere ya da benimle ayni yoldan gecmis annelerle birlikte biseyler yapabiliriz...



















5 yorum:

Deli Anne dedi ki...

Gülommmm asla asla deme:)

Bir de olumlu eleştiri de olmasın bence, annelik öyle bıçak sırtı birşey ki ve her çocuk öyle kendine has ki, tutmuyor olmuyor bence...

Kimin ne haddine başkasına söylenmek ama işte beşeriz şaşıyoruzzz ne yazık ki. güzel annem öperim:)Enişteye de selam ederim..

Unknown dedi ki...

Yarim yil fazlasiyla seninle ayni seyleri yasiyor ve ayni duygulari paylasiyorum

Unknown dedi ki...

Deli anne'm haklisin haklisin da elestirilerin onunu kesemiyorum ben, bari iyi kotu diye gruplandirayim belki hata bendedir demeye basladim :D

firdevs dedi ki...

Valla bana oyle elestiriyle gelenleri hic takmiyorum.Cocuklar misafir gelince cozutur bu cogu evde boyle bence.Ve gelen misafirler hemen yaftayi yapistirirlar " Bu hep mi boyle ?! " evet hep boyle deyip siritiyorum :)))))Cunku onlar bunu duyup vah vah tuh tuh moduna girmek istiyorlar :p Sevinsin garipler yazik yaa :)))))

Sana cocugunu kres buyutuyor diyenler , bana da dort yasindaki oglumu anaokuluna gondermedim diye neredeyse yuhaliyorlar :p Bunun bir ortasi yok bence .Elestirmek isteyen mutlaka bir sey buluyor.Ben calismiyorum.Oglumda aksam erken yatmasina ragmen , sabah ( ayni ben ) gec kalkiyor.Bir mecburiyetim yok deyip oglumu bu yilda okula gondermedim.Seneye nasilsa gidecek.Size ne yahu ? Ben cocugunu ( Ev hanimi olmasina ragmen ) mecburi bir sebep olmadigi halde 2,5 yasinda krese gonderen arkadasima hic bir elestiride bulunmazken , o bana cocugumu okula gondermedim diye hangi hakla kafa tutuyor anlamadim gitti.

O cani istemis krese gondermis , ben canim istemedi gondermedim olay bu.

Duslerimden İnciler dedi ki...

Gülom benim evimde konuk olduğun gece şahit oldum , Cihan gayet iyi yiyordu. Hele sevdiği şeyleri. SENİN ZORLAMANA GEREK KALMADAN masaya oturdu ve yedi. bazı insanlar boş konuşur, boşver aldırma.
Tuvalet eğitimi zor bir süreç. ahkam kesenler gelip alıştırsın çok biliyorlarsa.
Bazen insanlar anlamak zor, sen bildiğin yoldan şaşma taze annem. Yaşın genç ama hepsine on basarsın...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...